Erasmus Hibesine Dair Merak Edilen Her Şey

Erasmus Hibesine Dair Merak Edilen Her Şey

Erasmus yazı dizilerinin en can alıcılarından olan ”Erasmus hibe” konusuna değinmek istiyorum. Özellikle Erasmus’a gitmek isteyen öğrencilerin en çok çekindiği konu para, burs meselesi olduğu için bu yazımda Almanya’da Erasmus stajı yapan biri olarak sizlere tamamen kendi tecrübelerim ile Erasmus hibesini ya da farklı deyişle Erasmus bursunu açıklayacağım.

Erasmus Hibesi Neden Verilir?

Sanırım herkes Erasmus’a gidenlerin öyle ya da böyle bir hibe konusundan bahsettiğini duymuştur. Evet, Erasmus’a gidenler Avrupa Birliği desteği ile beraber Erasmus hibesi alabiliyor.

Erasmus hibesinin veriliş mantığı biraz yanlış anlaşılıyor. Bu hibe tamamıyla Erasmus sürecindeki harcamaların karşılanması için değil. Erasmus bursunun verilme amacı Avrupa’daki ek masraflardan ötürü maddi anlamda destek olabilmek.

Yani Erasmus için belli bir miktarda harcama yapmamız gerektiğini de hesaba katmalıyız. Fakat her şey iyi planlanırsa bazen bu hibe ile komple geçinebilirsiniz.

Erasmus Bursu Herkese Veriliyor mu ?

Maalesef ki Erasmus hibesi bu programdan yararlanan tüm öğrencilere verilmiyor. Genellikle her okulun belli bir Erasmus hibe kontenjanı oluyor ve üniversiteler bu kontenjana uyacak sayıda öğrenciye hibe sağlayabiliyor.

Bir de bu hibenin nasıl dağıtıldığı konusu var. Hangi öğrenciler hibe alabiliyor?

Aslında tamamıyla Erasmus’a gidecek öğrencilerin seçildiği sistemin aynısı kullanılıyor. Erasmus’a gidecek öğrenciler arasından en yüksek puan alan öğrenciden başlayarak kontenjan yettiğince hibe aktarılabiliyor.

Erasmus Hibesi Ne Kadar ?

Erasmus Hibesi verilirken gidilen ülkelere göre bir dağıtım yapılıyor. Gideceğiniz Avrupa ülkeleri 3 ana kategoride sınıflandırılıyor. 1. ve 2. grup ülkelerine giden öğrenciler için aylık 600 Euro, 3. grup ülkelerine giden öğrenciler için 400 Euro veriliyor. (Tabii örnek verdiğim hibe miktarları kendi üniversitem ve Erasmus stajı için geçerli. Yine de kendi okulunuzun güncel hibe miktarlarını kontrol etmenizde fayda var)

1. ve 2. grup (600 Euro) ülkeler: Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, İsveç, Birleşik Krallık, Lihtenştayn, Norveç, Avusturya, Belçika, Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya, Kıbrıs, Hollanda, Malta, Portekiz

3. grup (400 Euro) ülkeler: Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Makedonya, Türkiye

*Önemli Not: Erasmus+ hibeleri hala bazı okullarda 450/600 Euro olarak uygulanmakta. Örneğin buradan görebileceğiniz üzere İstanbul Üniversitesi gibi bazı okullarda da yeni şekliyle 450/600 Euro şeklinde uygulanmakta. Geçiş sürecinde her okulun farklı şartlar sunması olası.
Bununla beraber hibelerle ilgili güncel bilgileri de takip etmenizde fayda var. 

Erasmus Hibesi Geri Ödenir mi ?

En çok merak edilen sorulardan bir diğeri de Erasmus hibesinin geri ödenip ödenmediği. Adı üzerine hibe, ya da başka bir deyişle burs. Yani Erasmus hibesi kesinlikle geri ödenmiyor. Tabii Erasmus’unuzu sorumluluklarınız gereği tamamladığınız sürece. Yani erken döndüğünüz, derslere veya sınavlara girmediğiniz gibi durumlarda sizden hibeyi geri talep etme hakkına sahipler.

Erasmus Hibesi Ne Zaman Verilir ?

Erasmus hibesi genellikle öğrenciler yurt dışında eğitimlerine başladığı zamanda veriliyor. Eğer ilk dönemde gidecekseniz eylül sonu hatta ekim ayını bile bulabilir. İkinci dönem gidecek olanlar genelde biraz daha şanslı oluyor. Fakat hedeflenen şey tabii ki öğrencilerin gitmeden Erasmus hibesinin verilmiş olması.

(Hibeniz yatırılırken hibe miktarının %20’sinin döndüğünüzde yatırıldığını unutmayın)

Uçak Bileti İçin Hibe Verilir mi ?

Aslında bazı üniversitelerin Erasmus’ta gidilecek şehrin mesafesine göre 40 ile 100 Euro arasında ek bir hibe verdiğini gördüm. Fakat bu her üniversitede geçerli olmayan bir durum. Siz yine de uçak biletlerini en ucuz şekilde almaya bakın. Çünkü büyük ihtimalle bununla ilgili bir ödeme alamayacaksınız.

Erasmus Dönüş Hibesi Ne Zaman Verilir ?

%20’lik kalan hibenizin sonradan yatırılma sebebi katılım belgesinde ve pasaport giriş/çıkış tarihlerinde yer alan kesin gerçekleşme süresi ve öğrencinin sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılmasıdır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur. Döndüğünüzde okulunuzun sizden istediği evrakları eksiksiz bir şekilde teslim ettikten sonra, gerekli hesaplamaların yapılması ardından kalan hibenizi alabilirsiniz.

Bu yazımda hibeye dair en çok merak edilen soruları elimden geldiğince detaylı bir şekilde cevaplandırmaya çalıştım. Yine bahsettiğim gibi güncel bilgileri takip etmenizde ve kendi üniversitenizdeki hibe durumunu kontrol etmenizde fayda var.