Yurt Dışına Nasıl Para Gönderilir? En Ucuz, Hızlı Yöntemler!

Yurt Dışına Nasıl Para Gönderilir? En Ucuz, Hızlı Yöntemler!

Herkese keyifli günler. Bu hafta size bahsetmek istediğim konu yurt dışına para göndermek!

Biliyorum bu işlem çok sık olarak karşımıza çıkmıyor ama başka bir ülkeye para transferi yapmak istediğimiz zaman da işler bir anda değişiyor ve hangi gönderim yönteminin tercih edilmesi gerektiğine bir türlü karar veremiyoruz.

Bugün gerek birebir yurt dışında yaşadığım dönemdeki para transferi tecrübelerimle gerek arkadaşlarımdan edindiğim bilgilere göre sizlere bu konuda çeşitli bilgiler vereceğim ve en uygun, ucuz ve güvenli yollarla yurt dışına para transferinin nasıl yapılabileceğini anlatacağım.

Yurt Dışına Para Transferi Nasıl Yapılır?

Başka ülkeye para transfer işlemi günümüzde tamamen online olarak internetten kısa sürede halledilebilen bir işlem. Yani evden çıkmanıza bile gerek yok. Ancak en doğru seçeneği seçmek için hepsini biraz tanımamız lazım;

1. Yurt Dışındaki IBAN’a Banka Havalesi (Swift) Yapmak

Yurt içinde EFT banka havalesi yapabildiğimiz gibi yurt dışındaki bir IBAN’a da aynı şekilde para gönderebiliyoruz. Ancak bu işlem döviz üzerinden ilerlediği ve uluslararası bir ölçek kazandığı için buna swift yapmak deniyor.

Swift dediğimiz şey pratikte basit bir banka havalesi. Ancak en büyük farkı bu işlem genellikle 1-3 iş gününde sonuçlandırılıyor yani paranın alıcı hesaba geçmesi birkaç gün sürüyor. Ayrıca Türkiye’deki bankalar swift işlemi için de ekstra bir ücret talep ediyorlar. Bu ücret bankadan bankaya değişmekle beraber ortalama 5-15 Euro aralığında bir ücret olabilir.

Peki yurt dışındaki bir IBAN’a nasıl para gönderilir?

  • İlk olarak internet şubenize girin ve swift bölümüne giriş yapın.
  • Alıcı bilgilerini girin.
  • Alıcının banka hesabının bulunduğu ülke ve bankanın swift (BIC) kodunu girin (bu kodu alıcı bilgilerinde bulabilirsiniz)
  • Sonrasında gönderimi gerçekleştirin.
  • Ardından parayı takip edin ve gittiğini teyit edin. (1-3 iş günü sonra)

2. İnternetten Yurt Dışına Para Gönderimi

Başka bir ülkeye para göndermenin bir diğer yolu da online para transfer firmalarını kullanmak olacaktır. Bu firmalar aracılığıyla Avrupa’dan Avustralya’ya, Kanada’dan Amerika’ya kadar her noktaya internetten para gönderebiliyorsunuz.

Bu şekilde bahsedebileceğim bir sürü farklı firma var. Temelde hepsinin sunduğu hizmet mantığı aynı. Yani önce sistemlerine üye oluyorsunuz, ardından alıcı bilgilerini buraya girip önce bu siteye ödeme yapıyorsunuz. O site de sizin adınıza verdiğiniz IBAN’a transferi gerçekleştiriyor. İnternetten para gönderimi yapan firmaların en büyük avantajı hızlı bir biçimde aynı gün gönderim yapabilmeleri. Ayrıca genelde gönderim ücretleri de bankalara göre daha uygun olabiliyor.

Türkiye’den yurt dışına, internetten transfer yapabileceğiniz firmalar;

  • Western Union
  • Transfer Wise
  • Transfer Go
  • Money Gram
  • ParaGönder.com
  • PTT (UPT) Servisi

Türkiye’den Yurt Dışına Para Gönderim Ücretleri & Kesintiler

Yurt Dışı Swift Ücretleri: Yurt dışına IBAN’a swift ücretleri bankanıza göre değişen bir durum. Ancak genellikle ortalama bir tutar için 10-20 euro arasında bir ücreti olacaktır. Ayrıca alıcı hesaba da kendi bankası bir kesinti uygulayabilir.

Yurt Dışına İnternetten Para Transfer Ücretleri: Online para transfer firmaları nispeten daha uygun bir seçenek sunabilir. Firmasına göre değişmekle beraber gönderim ücretleri 8-20 Euro aralığında oluyor. Tabii ki bu gönderim yapacağınız tutara göre de değişir.

Uluslararası Para Transferinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Size en uygun gönderim yöntemini seçin.
  • İşin ucunda para varsa lütfen ekstra dikkat!
  • Alıcının hesap bilgilerini iyi öğrenin doğru girin!
  • Çok aceleniz yoksa en hızlısı olması için gereksiz yere fazla komisyonlar ödemeyin.
  • Güvenli bir işlem yaptığınızdan emin olun.
  • Buradaki ücretler fikir vermesi için, siz göndereceğiniz tutara göre komisyonları hesaplayın.

Kendi araştırmalarım ve tecrübelerimden yola çıkarak elimden geldiğince bu konudaki bilgilerimi aktarmaya çalıştım. Yine de sizin de araştırmanızda fayda var.

Hibenizi en az kayıpla nasıl çekebileceğiniz ile ilgili bir yazıya bakmak istiyorsanız buraya tıklamanız yeterli.

Keyifli okumalar!