Yunanistan Yemek Kültürü
Merhabalar, son iki yazımda sizlere Atina ve Selanik’ten bahsetmiştim, bu yazımda ise sizlere yemek kültüründen bahsedeceğim.
Frappe
Yunanistan’a özgü olan ve özellikle nescafeden yapılan bu soğuk kahve, mevsime bakılmaksızın her zaman buzlu ve soğuk içilir. Son yıllarda liderliği Fredo Espresso türü kahveye kaptırsa da Frappe, Yunan’ların vazgeçilmez kahvesidir. Fakat dikkat etmenizi öneririm çünkü çok ağır bir kahvedir ve yüksek miktarda kafeine alışık değilseniz midenizi bozabilir. Şahsen sütsüz ve şekersiz seviyorum fakat size önerim orta şekerli ve sütlü içmeniz.
Türk Kahvesi
Bildiğimiz Türk kahvesi Yunanistan’da da halen yapılmakta ve içilmektedir. Fakat bir yerde içmek isterseniz Yunan Kahvesi (Ellinikos kafes) olarak sipariş vermek sizi şaşırtabilir. Yunanistan’da cunta yönetimine kadar Türk Kahvesi olarak adlandırılmış fakat cunta yönetimiyle birlikte bu değişmiş ve bu günümüze kadar da bu şekilde kalmıştır. Fakat dürüst olmak gerekirse Türk kahvesini, Türkiye’deki kafelerden daha iyi yapıyorlar.
Melomakarona
Bu tatlı şahsen favori tatlılarımdan biridir. Genellikle yılbaşının vazgeçilmez tatlısıdır. Çoğunlukla bal ve tarçınlı olanını bulabilirsiniz. Yılbaşı dışında da bulmanız mümkün. Tatlıları çok severseniz mutlaka deneyin derim.
Mezeler
Yunan mutfağının en çok sevdiğim yanı mezelerdir. O kadar çok meze çeşidi bulunmakta ki hepsini aynı gün denemeniz mümkün değil. Eminim ki denediğiniz hiçbir mezede hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Spesifik olarak belirtebileceğim bir meze yok, hepsini denemenizi öneririm.
Ahtapot
Geleneksel olarak güneşte kurutulduktan sonra kızartılıp, zeytin yağı eşliğinde sunulur. Taverna masalarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen bir aperatiftir. Genel olarak fiyatı öğrenciye göre yüksek gelebilir ama kesinlikle vereceğiniz her kuruşa değecektir.
Horiatiki Salata
Salata dediğimizde aklımıza genellikle marul ve yeşillik gelebilir, fakat Yunanistan’da ağırlıklı olarak tüketilen bu salata, doğranmış domates, salatalık, isteğe göre soğan, Feta peyniri, zeytin ve zeytin yağından oluşmakta.
Ballı Feta
İnce hamurla sarılmış beyaz Feta peyniri ilk olarak kızartılır ve ardından üstüne bal dökülür. İlk duyduğunuzda garip gelse de denenmesi gereken bir lezzettir, fakat her yerde bulamayabilirsiniz.
Saganaki
Bulunduğunuz bölgeye göre farklılık gösterebilir, fakat en yaygın olan iki türü mevcuttur. Bunlardan en basit ve ilk akla gelen türü kızarmış olanıdır ve üstüne limon sıkılarak yenir. Bir diğer türü ise daha çok güveç tarzındadır. Domates, beyaz Feta peyniri ve kaşar peyniri olmazsa olmazıdır, bu tür Saganaki’nin en çok tercih edileni de karidesli olanıdır.
Yunanistan, Türkiye’ye komşu olmasından ve uzunca bir süre aynı yönetim altında yaşamasından dolayı kültürel veya yaşam tarzı konularında benzerlikler gösterebilir, nitekim birçok yemeği paylaşamıyoruz. Bu yazımda benzer yemekler dışında tavsiye vermiş olsam da bu paylaşamadığımız yemek çeşitlerini de denemizi öneririm. Bu yemekler ne kadar benzese de aralarında küçük farklar bulunabilir.
Selanik Rehberi için Buraya Tıkla!
Atina Rehberi için Buraya Tıkla!