OLS Sınavı Nedir ve Dil Öğrenme Sürecinde Tavsiyeler
Merhabalar, bu yazımda sizlere OLS sınavından bahsedip, dil öğrenme süreci ile ilgili birkaç tavsiye vereceğim.
OLS (Online Linguistic Support) sınavı, Erasmus+ programlarına seçilen öğrencilerin yabancı dil becerisini hem program öncesi hem de program sonrası ölçmek ve program dahilince de seçtikleri dili geliştirebilme imkânı sunmak için oluşturulmuş bir sistemdir.
OLS sınavınızın sonucu ne olursa olsun Erasmus+ hareketliliğinize herhangi bir etkisi yoktur.
OLS sınavına girebilmek için Erasmus koordinatörünüzün bu sınavı size tanımlaması gerekir. Fikrimce, İngilizce konuşma düzeyiniz iyi bir seviyedeyse gideceğiniz ülkenin dilini seçmek daha mantıklı olur. Örneğin İngilizce seviyemin iyi olduğunu ve İngiltere dışında başka bir ülkede İngilizce seviyemin yükseleceğini düşünmediğim ve Almanya’da staj yapacağım için OLS sınavımın Almanca olarak tanımlanmasını istedim.
Dil öğrenme sürecinde tavsiyeler
• Staj veya öğrenim hareketliği öncesinden Duolingo ve benzeri uygulamalarla öğrenmeyi düşündüğünüz dilin en azından temellerini atabilir, günlük kullanılan cümleleri öğrenebilir ve cümle kalıplarını anlayabilme ve algılama konusunda bir adım ilerleyebilirsiniz.
• Bir dili öğrenmek ilk başta devasa bir uğraş gibi algılanabilir; nereden ve nasıl başlayacağınız konusunda emin olamayabilirsiniz. Fakat öğrenmek istediğiniz dili bölümlere yani idare edilebilir parçalara bölerseniz, öğrenme süreciniz daha kolay ve rahat olacaktır. OLS bu konuda gayet yeterli içerik sunmakta, sınavınızı olduğunuzda üzerinize tanımlanan dille ilgili farklı kategorilerde ve farklı alanlarda eğitici içerik bulabilirsiniz.
• Gittiğiniz ülkede yerel dili konuşmayı mutlaka deneyin veya en azından çekinmeyin. Mümkün oldukça yerel halkla iletişiminizde kelimelerin telaffuzunu sorun, aklınıza takılan bir cümle kalıbı varsa da sormaktan çekinmeyin. Bu şekilde ufak ufak denemeler yaparak kendinizi daha hızlı bir şekilde öğreneceğiniz dile alıştırabilirsiniz.
• Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğindeyseniz mutlaka yerel öğrencilerle de kaynaşın ki nitekim bu staja kıyasla öğrenimde işten bile değil.
• Stajda ise ofis ortamında bulunacağınız için büyük ihtimalle resmî bir dille karşılaşacaksınız ve ilk başta bu daha da karışık gelebilir. Fakat bu durumu avantaja çevirmeye çalışın, günlük konuşma tarzı ile arasındaki farkları bulmayı deneyin. Bu sayede her iki konuşma tarzını da öğrenecek ve ayırt edebileceksiniz.
• Klişe olabilir ama öğrenmeye çalıştığınız dilde müzik dinleyin, dizi ve film izleyin. Müzik dinliyorsanız şarkı sözlerinin çevirilerine bakın.
• Son ama en önemli nokta ise dil öğrenirken küçük bir çocuk gibi olun, hata yaparım diye sakın çekinmeyin. Düzenli, sürdürülebilir ve sabırlı bir şekilde çalışırsanız eninde sonunda öğrenmek istediğiniz dili sökmeye başlarsınız.