Erasmus'a Gideceğiniz Yeri Seçmeden Önce Bilmeniz Gereken İpuçları

Erasmus'a Gideceğiniz Yeri Seçmeden Önce Bilmeniz Gereken İpuçları

Erasmus’a gitmek, birçok öğrenci için hayatının en önemli olayıdır, ancak sonunda başvuru yapmaya karar vermek, doğru bir yer için sayısız düşünce ve arayışı beraberinde getirir.

İşte size yardımcı olabilecek bazı ipuçları!

Yurt dışında okumak en büyük hayallerinizden biri ama nereye gideceğinizi bilmiyor musunuz? Erasmus deneyimi yaşamayı hayal eden hemen hemen herkes, üniversite öğrencisi olurken bu zorluğu kabul etmeye karar vermiştir. Yine de çoğumuz başvuru zamanı gelene kadar gideceğimiz yeri düşünmüyoruz.

Peki yeni bir ülke veya şehir seçmeden önce göz önünde bulundurması gereken bazı faktörler ve ipuçları nelerdir?

Üniversite

Erasmus denildiğinde aklımıza yeni arkadaşlar, geziler, eğlence vb. geliyor. Ancak eğitim öncelikli olmalı. Başvurmadan önce, hangi üniversitelerin ve bölüm müfredatlarının eğitim alanlarınızla daha uyumlu olduğunu kontrol etmelisiniz, böylece hangilerinin sizin için en iyi seçim olduğunu ve hangi üniversitelerin kendi üniversitenize benzer dersler sunduğunu bilirsiniz. Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (AKTS) üniversiteden üniversiteye farklılık gösterdiğinden bunları önceden kontrol etmeniz size çok zaman kazandıracak ve Öğrenim Anlaşmasını (Learning Agreement)  doldurmak daha kolay olacaktır. Yine de her zaman Akademik Koordinatörünüzden veya Uluslararası İlişkiler Ofisi’nden tavsiye isteyebilirsiniz.

Yaşam Maliyeti

Bir sömestr veya daha kısa bir süre için bile yurt dışına taşınmak biraz bütçeleme gerektirir. Hibeler faydalıdır, ancak çoğu zaman tüm masrafları karşılamaya yetmez. Farklı bir şehirde kaldığınız süre boyunca birkaç şey saymak gerekirse eğer; kira, kamu hizmetleri, seyahat masrafları ve ulaşım için paraya ihtiyacınız mutlaka olabilir. Yaşam maliyetinin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini ve büyük bir şehirde veya başkentte yaşamanın daha küçük bir kasabada yaşamaktan daha ucuz olduğunu her zaman aklınızda bulundurmalısınız.

Kültür

Bildiğiniz gibi her ülkenin kendi kültürü ve sosyal normları vardır ancak o toplumun size göre daha farklı zihniyetlere sahip ve farklı geçmişlerden geldiğini unutmamalısınız. Yeni bir kültüre adaptasyon süreci bazıları için bunaltıcı/zorlu olabilir. Bir Erasmus destinasyonu seçmeden önce, bu deneyimden ne elde etmek istediğinizi düşünmek için biraz zaman ayırmalısınız; konfor alanınızdan çıkmak, yeni şeyler keşfetmek, yeni kültürlerle tanışmak ya da ev gibi hissettiren yabancı bir ülkede hayatınızın en iyisini yaşamak… Her iki durumda da, yurt dışında okumak yalnızca ufkunuzu genişletecek ve daha açık fikirli olmanıza yardımcı olacaktır.

Hava Durumu

Görünüşe göre birçok insan Erasmus’a karar verirken bu faktörü dikkate almıyor. Ancak kış insanıysanız ve Erasmus’unuzu hava koşullarının sıcak olduğu bir ülkede yapmayı seçerseniz, bunun ruh halinizi etkilemeyeceğinden ve bu yeni ortama uyum sağlayabileceğinizden emin olmalısınız!

Bir de ESNer’a sorun..

Halihazırda Erasmus’a gitmiş ve sizin yerinizde olmanın nasıl bir şey olduğunu bilen kişilerden başka kime başvurmak daha iyidir? Her zaman kendi üniversitenizin yerel ESN derneği ile iletişime geçebilir ve ilgilendiğiniz ülkeler hakkında bilgi isteyebilir veya başvuru sürecinde yardım alabilirsiniz.  Başvurmayı düşündüğünüz üniversitedeki yerel ESN derneği ile iletişime geçebilirsiniz, eminim ki şehir veya ülke hakkında öğrenmek istediğiniz tüm bilgileri herkesten daha iyi bileceklerdir.

Dostluklar ve güzel anılar, Erasmus programının sunduğu şeylerden bazılarıdır. Nereye gitmeyi seçerseniz seçin, muhtemelen hayatınızdaki en unutulmaz zamanlardan biri olacak, bu yüzden risk almaktan ve bilinmeyene bir adım atmaktan çekinmeyin