Erasmus Adı Nereden Geliyor?
Blog’umuzun ve aynı zamanda kendini geliştirmek isteyen 17- 30 yaş arasındaki kişilere yurt dışı imkanları sunan programın adını aldığı kişiyi ve hayatını öğrenmek keyifli olur diye düşündüm. Bu sebeple bu haftaki yazımızda sizlere Desiderius Erasmus’un hayatını, anılarını ve yaşamını anlatmaya karar verdim.
“Paylaşılmayan mutluluk; mutluluk mudur, insan bir başına mutlu olabilir mi, tadını çıkarabilir mi?” Sözüyle tanınan Erasmus 28 Ekim 1466’ da Rotterdam’da dünyaya geldikten sonra ortaöğrenim kademesindeki eğitimini almak için Augustin tarikatına girerek rahiplik eğitimi almış ve sonrasında rahip olmuştur. Aslına bakarsanız Erasmus’un kilise ile eğitimine başlaması çok da şaşırtıcı değildir çünkü Erasmus evlilik dışı doğmuş bir çocuktu ve kilise tarafından büyütüldü.
Bilime olan düşkünlüğünden dolayı asla normal bir rahip gibi hayatını sürdürmeyen Erasmus, alınan izinler sonrası cübbe giyme zorunluluğundan muaf tutuldu. Bu şartlar altında bile özgürlük hissinden yoksun olduğunu fark etti ve üniversite eğitimi almaya karar verdi. Paris’te üniversite eğitimine başladı ve bu sırada tanıştığı hümanist görüşlü kişiler hayatının dönüm noktası oldu. Erasmus’un yolculuk durakları arasında İngiltere ve İtalya’da bulunur. Tüm bu duraklarda düşünceleri gelişmiş ve adım adım hümanizme daha da yaklaşmıştır. İşte tüm bu sebeplerden dolayı Desiderius Erasmus hümanizmin kurucularından biri olarak anılmaktadır. Uluslararası hümanist diye bir kavramın varlığından bile haberdar olmayan ben, Erasmus’un bu unvana layık görüldüğünü duyunca çok şaşırdım.
Erasmus’un felsefi inancına göre tüm insanlar yaratılış olarak iyidir ve insan olarak kurtuluşumuz bu iyiliğin devamı ve barış ortamının devamlılığı ile mümkün olacaktır. Erasmus ile ilgili en enteresan bilgi ise tüm hayatı boyunca Latince konuşan bu filozofun son sözlerini kendi dilinde söylemiş olmasıdır. Eğer Erasmus’un mezarını ziyaret etmek isterseniz Basel’de yani gözlerini yumduğu şehirde bulunan Münster Katedralinde kendisini ziyaret edebilirsiniz.
Bizim bildiğimiz Erasmus ise adını bahsettiğimiz düşünürden alan, birden fazla programı bünyesinde barındıran uluslararası bir gençlik değişimidir. Bu program sayesinde üniversite öğrencileri yurt dışında staj ve eğitim imkânı bulabilirken 17-30 yaş arasındaki herkes ise kısa dönem projeler ya da gönüllülük fırsatı yakalayarak yurt dışına gidebilir.