Almanya'da Yaşam Kalitesi
Herkese merhaba, bu yazımda sizlere Almanya’daki yaşam kalitesinin nasıl bu kadar yüksek olduğunu anlatacağım.
Hepimiz doğal olarak kaliteli bir yaşam, sağlıklı bir beden, sosyal ve kişisel anlamda başarı isteriz. Kendi hayatlarımızda bu istekleri karşılayabilmek için elimizden gelenin en iyisini yaparak çalışmalıyız. Ancak bu isteklerin kendi çalışmalarımızı tamamlayabilmesi ve daha yüksek seviyeye getirebilmesi için içinde bulunduğumuz toplumun etkisi çok önemlidir. İşte bu yüksek seviyeye ulaşmak demek yaşam kalitemizin de yüksek olması demektir. Gelin hep birlikte Almanya’daki yaşam kalitesinin nasıl yüksek olduğuna bakalım.
Almanya’da Fazla Mesai Yoktur
Günümüzün büyük bir kısmını kaplayan iş, başka şeylere, hobilerimize yani kendimize vakit ayırmamızı engelleyebiliyor. OECD verilerine göre Türkiye’de çalışanların %33’ü fazla mesaiye kalıyor. Almanya’da ise bu oran sadece %4’tür. Alman iş düzenine göre bir çalışan mesai bitiş saati geldikten sonra işi bırakarak kendine vakit ayırmaya gider. Yöneticiler de bu duruma hakim olduklarından çalışanlarından işe devam etmelerini istemezler. Bu sayede Almanlar günlerinin çoğunu kişisel bakıma, eğlenceye ve sosyalleşmeye ayırabiliyorlar.
Tabi burada Almanların fazla mesai dahi yapmadan sadece normal iş saatlerinde çalışarak yüksek seviyede üretken olmaları da önemli bir söz konusu.
Almanlar eğer iş yerindelerse hayatlarının kalanını tamamen dışarda bırakarak son derece disiplinli bir şekilde işe odaklanırlar. Aynı şekilde kişisel zamanlarında da iş hayatlarını geride bırakarak özel hayatlarına odaklanırlar.
Gelişmiş Ulaşım Sistemi
Almanya’da çoğu vatandaş toplu taşımayı kullanır. Büyükşehirler birbirlerine gelişmiş ray hatları ile bağlıdır. Küçük kasabalarda bile otobüs, tramvay bulunmaktadır. Bu gelişmişlik beraberinde karmaşıklığı da getirmiştir diye düşünebilirsiniz. Ancak DB Navigator gibi rota belirleyerek hangi toplu taşıma aracını ne zaman kullanacağınızı gösteren mobil uygulamalar mevcut ve bu uygulamaları yerli halk bile kullanıyor.
Not: Her ne kadar çok gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olsa da Almanya gibi bir ülke için de geçenlerde yaşanan ve 200 yıldan beri ilk kez görülen sel felaketi ulaşımı büyük oranda durdurmuştu. Bu not ile ilgili BBC’nin haberine ulaşmak için buraya tıklayınız.
Muhteşem Yeşil Alan Oranı
İtiraf etmeliyim ki bir Erasmus öğrencisi olarak Almanya’ya ilk geldiğimde yeşilliğin çok fazla olmasına çok şaşırmıştım. İrili ufaklı ağaçlar, çalılıklar, büyük ormanlık alanlar hem temiz hava almanızı sağlıyor hem de gözünüzü de dinlendirerek müthiş bir görsel şölen sunuyor. Almanlar için yeşil alanlar bir yaşam tarzıdır. Berlin’de kişi başına %12’lik bir yeşil alan düşmektedir.
Aile Yardımları
Almanya’da anne ve babalar doğumdan sonra 14 aylık ücretli izni aralarında paylaşabiliyor. Çocuk 18 yaşına gelene kadar devlet tarafından bakım parası ödeniyor. 3 yaşından sonra da kreşte olması garantileniyor.
Avrupa’da Gezi Kolaylığı
Almanya’nın tam 9 farklı sınır komşusu vardır. Bunlar: Fransa, Lüksemburg, Belçika, Hollanda, Danimarka, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İsviçre. Tren, otobüs veya özel aracınız ile Avrupa kıtası içerisinde çok yakın mesafelere kısa süreler içerisinde gidebilirsiniz.
Bu yazımda Almanya’daki yaşam kalitesini yükselterek etki eden bazı etkenlerden bahsettim.
Peki sizce Almanya’da yaşam kalitesi nasıl? Yaşamak isteseydiniz hangi olanakları daha çok göz önünde bulundurarak yaşamak isterdiniz?