Almanya’da Erasmus+ Stajı Deneyimim

Almanya’da Erasmus+ Stajı Deneyimim

Herkese merhabalar, bugün geçtiğimiz yaz dönemi boyunca Almanya’nın Nordrhein Westfalen eyaletinde görevine devam eden Teknoworld isimli şirkette Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında yaptığım zorunlu stajım ile ilgili deneyimlerimden bahsedeceğim.

Öncelikle size biraz Teknoworld’ten bahsedeyim;

Teknoworld 2004 yılında Nordrhein-Westfalen eyaletinde Türk girişimci Nuri Özyurt tarafından kurulmuş bir Alman firmasıdır. Firma Teknoworld, güncel olarak güvenlik sistemleri, ağ çözümleri gibi şirketlere çözüm sunan bir firma olarak doğmuştur. İlerleyen süreçte farklı firmaların yazılım

ihtiyaçlarına çözümler sunmaya başlamıştır.

Hizmet verdikleri firma ve kuruluşları sıralarsak;

· Emniyet Binaları

· Bankalar

· Konsolosluklar

· Kuyumcular

· Alışveriş Merkezleri

· Yerli ve Yabancı perakendeciler yer almaktadır.

Stajımı 01.07.2021–28.09.2021 tarihleri arasında yaptım. Dolu dolu geçen bu 3 aylık sürecin detaylarını belirli başlıklar altında inceleyelim;

Oryantasyon

Ofise geldiğim ilk gün oradaki diğer Türk stajyerler ve patronum beni çok iyi bir şekilde karşıladılar. Hem Almanya’ya hem de ofise ve orada devam edilen projelere adaptasyonum için bir oryantasyon toplantısına katıldım. Ulaşımı nasıl sağlayabileceğim, dikkat edilmesi gereken kurallar, Almanya’da çöp ayrımı kılavuzu gibi başlıklar adı altında verilen bilgiler doğrultusunda hızlıca ülkeye adapte olduk diyebilirim.

Ofiste günlük yaşam ve iş süreci

Hafta içi sabah 09:30’dan 18:00’a kadar devam eden mesaimizin 09:00’dan 09:30’a kadar olan kısmını kahve, kahvaltı gibi kişisel ihtiyaçlarımıza ayırdıktan sonra firmanın iş yönetim sistemi için kullandığı NGG Arbeit web portalı üzerinden “İşe Başla” diyor; günlük görevlerimizi ve projelerdeki ilerleyişi gözlemleyebildiğimiz kısımları ile NGG üzerinden eş zamanlı çalışmalarımıza başlıyorduk.

Yazılım departmanında görev aldığım 3 aylık süre boyunca uğraşacağımız 2 adet web projesi ile ilgili yalnızca yazılımcıların dahil olduğu birkaç toplantı yapıldı. Projenin tanımı, gereksinim analizi, iş bölümü gibi başlıklar konuşuldu. Proje koordinatörümüzün düzenli olarak bizimle kurduğu diyaloglar; yapılacakların daha rahat anlaşılmasına ve bu sayede verilen görevlerin kolayca yapılabilmesine olanak sağladı. Bu görevler haricinde her hafta yazmamız beklenen bloglar için kullandığımız erasmusblog sayfasına düzenli olarak içerik ürettik. Bu sayede hem deneyimlerimi yazıya dökebildim hem de blog yazma becerim gelişti diyebilirim.

Web projeleri içeriği ve kullanılan teknolojiler

Şirketin Türkiye’deki stajyerler ile Almanya’daki firmalar arasında bir köprü oluşturan ve öğrencilere staj imkanı sunan bir kuruluşun tanıtım web sitesini yapmak üzere WordPress kullanımı; başvuran öğrencilerin ve firmalar ile ilgili detayların kartlar halinde görüntülenebildiği ve bu kişi ve firmaların atamalarını düzenlemeye olanak sağlayan bir web portalı üzerinde çalışmalar yaptık. Web portalı için tasarımlarımı Figma isimli Vektör Grafik Düzenleyici uygulama üzerinden sürdürmemin yanı sıra; eş zamanlı olarak Javascript’in bir Framework’ü olan React.js teknolojisini projenin frontend kısmı için kullandık. Portalın backend ve veritabanı kısımlarında da rol aldım fakat genel olarak web alanında kendimi geliştirdiğim kısım frontend olduğundan daha çok bu kısımla uğraştım diyebilirim.

Bu proje ile ilgili bazı ekran görüntülerini aşağıda görebilirsiniz.

Giriş sayfası bileşeni tasarımı
Frontend kodlama örnek ekran görüntüsü

3 aylık ekip çalışması sonucunda kendimi web teknolojilerinde geliştirdim. Aynı zamanda şirketin projelerinde yer almak, takım çalışması içerisinde olmak ve çalışma hayatı ile ilgili yeni şeyler öğrendim.

Şirketin sağladığı imkanlar

Şirketin, bünyesinde staj yapan öğrencilere sağladığı imkanlar neticesinde Almanya’da yaşam zorluğu bir hayli ortadan kalkıyor. Özellikle uygun fiyatlı kalacak yer konusunda zorluk çeken Erasmus öğrencileri şirketin sağladığı uygun fiyatlı konaklama imkanı sayesinde normalde barınma için harcayacağı paradan tasarruf ettiği ile gezme fırsatı buluyor. Bunun haricinde patronumuzun bizler için ayarladığı Hollanda gezisi, hem şirkete yakınlığımızı hem de çalışma verimliliğimizi artırmak bir yana; Erasmus Stajı boyunca hem çalışıp hem gezmek isteyen öğrencilerin halinden anlayan bir patronumuzun olduğu gerçeğiyle beni memnun etti. Yine patronumuzun hafta sonu davet ettiği Grill etkinlikleri ise eğlenceliydi ve güzel anılar aynı zamanda arkadaşlıklar kazanmamı sağladı.

Erasmus+ Stajı sonunda ofisteki çalışan ve stajyer arkadaşlarımla vedalaştım. Hepsiyle sanki yıllar önce tanışmışcasına samimi olmam bu vedayı zorlaştırsa da içimde çok güzel arkadaşlıklar edinerek dönmenin mutluluğu da vardı.

Sağladığı tüm imkanlar ve bu staj deneyimi için Teknoworld’e teşekkür ederim. Gelecekte aynı firmada güzel işlere imza atacak stajyer arkadaşlara da şimdiden başarılar dilerim, auf wiedersehen.