Alman Otobanları
Bir sisteme ve yasalara olan bağlılıkları ile tanıdığımız, her şeyi en detayına kadar düşünüp bizlere adamlar yapmış dedirten şeylerden bir tanesi de Alman Otobanları.
Almanya’nın her sene enerji fazlası verdiğini birkaç haberde ya da bültende duymuşuzdur. Almanya verdiği enerji fazlasını yalnızca fazla enerji üreterek, yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak yapmıyor. Bunlara ek olarak ülke genelinde enerjiden büyük miktarda tasarruf yaparak da bunu sağlıyor. Bunun en büyük örneklerinden bir tanesi de Alman otobanları. Almanya’nın hiçbir otobanında sokak lambası bulunmuyor. Almanlar arabaların kendi farlarının yeterli olduğunu düşünüp hiçbir otoyola ışık sistemi yerleştirmemişler. Hava karardığında yolca çıkmanız halinde zifiri karanlık olan Alman otobanlarını görebilirsiniz. Her bir noktasına sokak lambası koyulan Türkiye’deki yollarla kıyasladığımızda büyük bir enerji tasarrufu yaptıklarını görebiliriz.
Almanya’da yollarda trafik yavaşlaması halinde her şeritteki arabanın kenarı çekilerek yolun ortasının açtığını görebilirsiniz. Yaptıkları bu hareketi ambulans, polis ya da itfaiyenin sesini duymadan yapıyorlar. Çünkü acil bir durum olması halinde ortadan açılan bu yolun ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. Ortada açılan bu açıklıktan da kimsenin akıllılık yapıp geçtiğini de göremezsiniz.
Almanya’da hava -20 dereceye kadar düşse bile yolların buz olmadan herhangi bir tehlike yaşanmadan aynı yazın olduğu haliyle durduklarını görebilirsiniz. Açıkçası bu durum tüm Almanya’daki yolları tek tek ısıtmadan yapılması pek mümkün gibi durmuyor. Fakat Almanlar bunun yerine çok daha akıllı bir çözüme gitmişler. Ülkedeki yollar inşa edilmeden önce şehrin dışında termal su ısıtma tesisleri kurarak bu tesislerle şehre sıcak su pompalıyorlar. Bu sayede de şehirdeki insanların ısınmalarını sağlıyorlar. Fakat sıcak su bu tesislerden şehre taşınırken suyun geçtiği boruları otoyolların altından geçecek şekilde yerleştirmişler. Bu sayede su bir yerden bir yere taşınırken oluşan ısıyı da değerlendirip yolların faal halde kalmasını sağlıyorlar.
Alman otoyollarındaki bir diğer ilginç detay ise otoyolların her yerinde bulunan ses bariyerleri. Otoyoldan geçen arabaların sesleri çevre yerleşim yerlerine ulaşmaması adına Alman kanunları gereği tüm otoyollarda ses bariyerleri bulunuyor. Biz Türklerin kalorifere benzettiği, Almanlar otoyolları ısıtmak için kalorifer yapmış dedikleri sistemler aslında ses bariyerlerdir. 😊
Yalnızca Alman otobanlarında bile bizlere adamlar yapmış dedirten bir sürü detaya rastlayabiliriz. Almanların otoyollarındaki bu detaylarla bile kendilerinin kurallara ne kadar sadık olduklarını anlayabiliriz.