Polonya’da Erasmus için 5 Mükemmel Tavsiye

Polonya’da Erasmus için 5 Mükemmel Tavsiye

Erasmus + için gerekli bütün koşulları sağladınız, dil yeterlilik sınavının ardından her şey kesinleşti. Sırada Polonya’nın soğuk ama bir o kadar da sıcak Erasmus + hayatına atılmak kaldı.

Peki bu süreçte ne gibi tavsiyelere ihtiyacın var senin için bunu 10 maddede özetledik;

1-Sürekli iletişimde kal

Maalesef ki Polonya Erasmus ülkeleri arasında belki de en soğuk iletişime sahip ülkelerden biri, burada iş tamamen size kalıyor elinizden geldiğince her ne konuda olursa olsun hiçbir zaman soru sormaktan çekinmeyin. Siz ilk adımı attıktan sonra devamının kendiliğinden geleceğine emin olabilirsiniz. Çünkü Polonya halkı yabancılar konusunda her ne kadar uzak dursalar da siz iletişime geçtikten sonra size çok hızlı bir şekilde alışabiliyorlar.

2-Neden her şey tatlı!

Polonya’da yemek yerken ilk fark edeceğiniz şeylerden bir tanesi yemeklerin ve neredeyse her şeyin tatlı olduğu göreceksiniz. Polonya halkının şekerli besinlere düşkün olduğu gibi şekeri diğer besinlere katma konusunda uzman olduklarını da söyleyebiliriz. İçerisinde en çok şeker bulunan ürünleri çoğunlukla; yoğurt, turşu ve meşhur peynirleri, bu ürünleri almadan önce kontrol etmekte fayda var.

3-Tren kaçırmamaya dikkat

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Polonya’da da karışık ve bir o kadar da büyük bir ray sistemine sahip bu sistem içerisinde; sayısız metro, tramvay ve tren bulunmaktadır. Bu karmaşıklıkta Polonya demir yollarına ait ‘PKP INTERNSCITY’ adlı mobil uygulama çok fazla işinize yarayacaktır. Bu uygulama sayesinde Polonya’da bulunan çok sayıda demir yolu seferini ayarlamanızda sizlere yol gösterecektir.

 4-Hafta sonu kısıtları

İlk geldiğiniz zamanlar neden böyle bir şey yapılıyor diye kendi kendinize sorduğunuz ilginç durumlardan bir tanesi Pazar günleri marketler dahil bütün mağazaların ve marketlerin tüm gün boyunca kapalı olmasıdır. Pazar günü yapabileceğiniz tek aktivite aileniz veya arkadaşlarınızla vakit geçirmek, bunun dışında dışarıda bulunan birçok aktiviteyi Pazar günü yapmanız neredeyse mümkün değil. Bu yüzden sizlere tavsiyem; Pazar günü alışverişini Cumartesi günü halletmeniz, aksi takdirde Pazar günleri açık market bulmak konusunda zorlanabilirsiniz.

5-Her yer yabancı!

Polonya, ilk maddede bahsettiğim üzere yabancılar konusunda en soğuk ülkelerden bir tanesi, hal böyleyken tren, metro ve benzeri istasyonlarda İngilizce kullanım oranı çok düşük tabelalarda bulunan açıklamalar dahi çoğu zaman sadece Lehçe dilinde yazılmış durumda. Sizlere verebileceğim önemli tavsiyelerden bir tanesi de günlük hayatta kullanmanıza yetecek kadar Lehçe bilmeniz aksi takdirde toplu taşımada sadece İngilizce bilerek yapabilecekleriniz ne yazık ki çok kısıtlı.

 

Bu yazımızda sizler için Polonya’ya geldiğinizde dikkat etmeniz gereken konuları 5 maddede özetledik. Bu maddelere dikkat ettiğiniz takdirde Erasmus + hareketliğiniz çok daha zevkli geçeceğinden emin olabilirsiniz.