Lille Erasmus Gitmeden Önce

Lille Erasmus  Gitmeden Önce

Bu başlıkta Lille’de erasmus ile başlayan ilk yurt dışı serüvenimi sizlere baştan sona kadar anlatmayı planlıyorum. Muhtemelen Lille’e gideceğini öğrendin ve Lille de erasmus yapmakla ilgili bilgiler araştırıyorsun ve araştırmaların seni buraya getirdi. Bu rehberden daha detaylı bir rehber bulamayacağının garantisini verebilirim.  Lille ile ilgili internette türkçe kaynak olmaması nedeniyle her şeyi en ince detayına kadar anlatmayı düşünüyorum. Eğer aklınıza takılan, atladığım herhangi bir şey olursa lütfen bana sormaktan çekinmeyin.


Ben kimim?

Ben Anadolu Üniversitesi İngilizce İktisat 2. sınıf öğrencisiyim. 2018 Bahar döneminde Lille-1 Üniversitesinde 6 ay boyunca erasmus yaptım ve bir çok deneyim kazandım.

Lille ’de erasmus yapmaya nasıl karar verdim?

Lille’de erasmus yapma fikri tam olarak bölümümde çok fazla seçeneğimin olmamasıydı. 2 Tercih yapmıştım ilk tercihimi Lille ikinci tercihimi Slovenya’dan yana kullandım.

Lille ’e giderek neyi hedefledim?

Fazla seçenek şansımın olmamasından dolayı mantıklı bir karar vermeliydim. Lille’i seçerek kaliteli bir eğitim almayı, Fransızca öğrenmeyi hedefledim. Yeni arkadaşlıklar, yeni bir hayat her zaman beni cezbeden şey olmuştu.

Gitmeden önce başıma gelenler…

İlk defa yurt dışına çıkacağım için kafamda birçok cevaplanmamış soru vardı. Bir yandan çok kaygılı bir yandan aşırı heyecanlıydım. Başvurudan öncesinden bahsetmeyeceğim çünkü her okulda prosedürler hemen hemen aynı ve zor bir yanı yoktu, asıl zorluk gideceğim yer kesinleştikten sonra olan o stresli dönemdi. Derslerimi seçerken kordinatörüm bana derslerin çok zor olduğundan, şehrin pahalı olduğundan bahsetmişti. gitmeden önce learning agreement hazırlıyorsunuz ve bu biraz can sıkıcı olabiliyor fakat gitmeden önce hazırladığınız learning agreement’ın pek bir değeri yok o yüzden kafanızı çok takmayın çünkü her şekilde Lille’e geldiğinizde tekrar hazırlıyorsunuz. Çoğu ders değişmiş, silinmiş veya yeni dersler eklenmiş oluyor. Onun haricinde buradaki okul size lazım olan evrakları zamanında size yolluyor ve bir soru sorduğunuzda yardımcı oluyorlar.

Gitmeden önce sigorta yaptırmalı mı?

GÜNCELLEME 2019 Haziran: Benden sonra giden arkadaşlardan aldığım bilgiye göre artık Türkiyeden yapılan sigortalar geçerli, en doğru bilgiyi okulunuza sorarak alabilirsiniz.

Gitmeden önce sigorta yaptırmanıza hiçbir şekilde gerek yok çünkü hiç birisi burada geçerli sayılmıyor. Sigorta şirketlerinin yalanlarına aldanıp yaptırmayın çünkü buraya gelince her türlü sizden avrupa vatandaşı olmadığımız için 200 Euro sigorta ücreti alıyorlar. Bir çok arkadaşım Türkiye’de sigorta yaptırmış ancak onlarda burada ayrıca sigorta ücretini ödemek zorunda kaldılar. Okulunuza Fransa’ya gittiğinizde sigortayı yapacağınız söylemelisiniz, böylelikle bu sorunla uğraşmazsınız. Bu parayı Lille’e geldiğinizde okul kayıt esnasında uluslarası ofise ödüyorsunuz, size sigorta için 2 tane seçenek öneriyorlar ben en baştakini seçmiştim ismini şu anlık hatırlamıyorum. Ama işaretlerken hocaya Auchan’ın olduğu binadaki sigorta şirketi hangisi diye sorarsanız sizin için daha kolay olacaktır. 1 ay içinde sigorta işlemleri bitiyor ve Auchan süper marketinin içinde bulunduğu binada Furet du North binasına parayı yatırdığınıza dair belgeyi götürüp teslim ediyorsunuz. 1 Hafta içinde size posta yoluyla sigorta numaranız geliyor ve bunu Türkiye’deki okulunuza verebilirsiniz.

Vize Süreci

Beni en çok zorlayan şey ise vize oldu ve gidecek arkadaşları kesinlikle uyarmam gereken bir konu var eğer YEŞİL PASAPORT varsa vize randevunuzdan önce kesinlikle değiştirmeniz gerekiyor. Hiçbir şekilde yeşil pasaport kabul etmiyorlar. Normal pasaport alma prosedürleriyle yeni bordo pasaport alabilir, yeşil pasaportunuzu emniyete teslim edebilirsiniz. Teslim ederken emanet olarak bırakacağınızı geri döndüğünüzde tekrar alacağınızı belirtirseniz, tekrar yeşil pasaport alma derdiyle uğraşmazsınız. Beni strese sokan yeşil pasaporttu benim geleceğim sene prosedürü değiştirip yeşil pasaport’a vize vermeme kararı almışlar. Ben 6 ay kaldım, 3 ay kalacak arkadaşlar için durum nasıldır onu bilmiyorum.

Vizeyi almak için ÖNCELİKLE Ankara’daki veya İstanbul’daki Campus France ile iletişime geçip randevu alıyorsunuz SONRASINDA oradan aldığınız belgeyle VFS Global vize şirketine gidiyorsunuz. Aynı gün içinde öncelikle Campus France’dan randevu alıp sonrasında vfs’den alabilirsiniz, ben öyle yapmıştım. Uzun dönem öğrenci vizelerinde konsolosluktan maalesef işlemlerimizi halledemiyoruz. Campus France için gerekli evrakları buraya tıklayarak ve VFS Global için gerekli evrakları kendi sitesinde bulabilirsiniz(her zaman değişiyor), evraklarda eksiklik olmamasına ve aklınıza takılan bir şey olduğunda sormaktan çekinmeyin. Beni en zorlayan kısım vize olmuştu neredeyse 1 cilt belge toplamıştım. Okulun size verdiği hibelendirme kağıdı yeterli olmuyor, ailenizden birisinin kesinlikle size sponsor olması gerekiyor. Benim babam olmuştu, onun iş bilgileri banka hesapları, tapu bilgileri vs. ve en önemlisi ingilizce bir mektup yazıp imzalaması gerekmişti. Ben tekrar randevuya çağrılmamak için hepsini yapmıştım. Vizem uçuşumdan 10 gün önce geldi ve tamamen hazırdım.

Lille ’de kalacak yer

Kalacak yer ayrıca bir sıkıntı oluşturuyordu benim için, kayıt esnasında Lille’deki üniversitemden mail aldım. Mailde kalacak yer olarak Reeflex Residence’i önerdiklerini veya kendi uğraşlarımızla kiralık oda bulabileceğimizi söylediler. Reeflex’i daha önceki oraya gidenlerden çok fazla duymuştum. Bana mail gelir gelmez başvuru belgelerini yolladılar ben de buradan doldurup, tarattırıp tekrar onlara geri yolladım. Böylece kalacak yer sorunumu halletmiş oldum. Reeflex’ten bahsedecek olursak; Lille’de kalacağınız en iyi, en konforlu yurt seçeneği diyebilirim. Odaların hepsi tek kişilik: kendinize ait banyonuz mutfağınız var 16-18m2 olsa da 1 kişi için gayet yeterli. Kayıt sırasında size bir oda kartı veriyorlar, onunla hem oda kapınızı hemde yurdun dış kapısında kullanabiliyorsunuz. Oda fiyatı 394 Euro ve bütün faturalar dahil. CAF(Fransa devletinin kira yardımı) alırsanız bu miktar 240 euro’ya düşüyor, caf’ı nasıl alabileceğinizi bir sonraki yazımda ayrıntılı bir şekilde anlatacağım.

Reeflex yurt olanakları:
1.Kendinize ait bir odanız var ve tamamen özgür rahatsınız.
2.Çamaşır odası var 4 euro yıkama, 1 euro kurutmak makinası için.(genellikle 1 kez kurutmak yeterli olmuyor ve 3 kademeli olarak kurutuyor, kıyafetlerinizi seviyorsanız en yüksek derecede kurutmayın; orta seviye ideal) Ütü için resepsiyondan rica ederek kullanabilirsiniz.
3.Spor salonu var sadece bir defa 10 euro vererek kayıt oluyorsunuz ve bildiğim kadarıyla kaldığınız süre boyunca haftada 2 defa kaldığınız süre boyunca gidebiliyorsunuz.
4. Güzel bir Lobby salonu mevcut, yurtta kalan diğer öğrencilerle orada tanışabilirsiniz.
5. Çok güzel bir bahçesi mevcut, özellikle bahar aylarında çok güzel aktiviteler düzenleyebilirsiniz arkadaşlarınızla.(Akşam 10’da maalesef bahçeyi kilitliyorlar, giriş çıkış yapamıyorsunuz bahçe kısmına)
6. 24 Saat giriş çıkış yapabilirsiniz, dışarıdan resepsiyondaki görevli anlamadıkça(çoğunlukla anlamıyor) getirebiliyorsunuz.
7. Oldukça güvenli, 24 saat resepsiyonda çalışan birilerini görebilirsiniz. Yurda 6 dan sonra sadece oda kartlarınızla girebilirsiniz, yabancı birisinin yurda girebilmesi için 2 kere kartını okutması gerekiyor(dış kapı ve bina kapısı)
8. Lobby’de Mikro dalga fırın ve çeşitli yiyecek içecek otomatları mevcut. Mikrodalgayı ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Odaların çoğunluğu bu şekilde, bazı odalarda buzdolabı küçük olabiliyor.

Ailem Lille’e nasıl para yollayabilir veya ben nasıl çekebilirim?

Bu ayrı bir sorundu, uzun bir süre araştırdım ve en masrafsız yolu buldum. Gitmeden önce Teb bankasına kart başvurusunda bulunuyorsunuz, muhtemelen 2 hafta içinde kartınız hazır oluyor. Yurtdışına açtırmayı kesinlikle unutmayın, Teb kartınızı burada BNP Paribas bankasından MASRAFSIZ bir şekilde para çekebiliyorsunuz. Aileniz sizin türkiyedeki teb hesabınıza TL olarak para yatıyor ve siz burdan kolayca euro olarak çekebiliyorsunuz. Eğer 2 bankanın döviz kurlarına takılmak istemiyorsanız gitmeden önce kartınıza euro hesabı açabilirsiniz. Böylelikle aileniz hesabınıza euro olarak yatırır ve sizde buradan kur farkına uğramadan aileniz ne yatırdı ise aynı parayı ücretsiz olarak çekebilirsiniz.

Gitmeden önce alınması gereken belgeler

Gitmeden önce kesinlikle Nüfus müdürlüğüne gidip Doğum Belgenizi almanız gerekiyor. Nüfus müdürlüğüne gidip Fransa’ya gidiyorum çok dilli Doğum Belgesi istiyorum dediğiniz takdirde hemen veriyorlar. Buraya geldiğinizde okuldan ve CAF’dan istiyorlar. CAF’ın ne olduğunu ne işe yaradığını diğer postta anlatacağım. Onun haricinde işinize en çok yarayacak pasaport fotokopiniz, nereye başvursanız pasaport fotokopisi istiyorlar. Buraya geldiğinizde fotokopici aramak istemiyorsanız bir kaç pasaport fotokopisinin yanınızda bulunmasında fayda var. Biyometrik fotoğraf ayrıca istenen belgeler arasında yer alıyor çoğu zaman.

Lille’e gitmek için hangi yolu kullanmalı?

Biraz masraflı ama en kolay yön olan Atatürk- Paris Charles de Gaulle Terminal 2’yi kullandım. Terminal 2 den inince hemen alt katında tren garı vardı ve oradan rahatlıkla Lille’e 50 dakika gibi kısa bir sürede gidebilirsiniz. Tren biletlerini Sncf nin sayfasından veya Goeuro’dan alabilirsiniz. Alacağınız bilet Paris Charles de Gaulle-Lille Gare Lille Flandres olmalı buna dikkat edin. Bir kaç hafta önceden alırsanız 20 euro kapıda alırsanız 60-70 euroya kadar ödeyebilirsiniz. Onun haricinde ucuz yollu olarak Paris Charles de Gaulle’den Lille Europe’a Flixbus tercih edebilirsiniz.

2. Alternatif yol olarak Sabiha Gökçen- Brüksel Charleroi rotasını deneyebilirsiniz. Pegasus’un ucuz uçuşları mevcut, Charleroi’den Lille merkezine gelmek için Flibco havaalanı otobüsü şirketinden önceden internet üzerinden bilet almanızı öneriririm. Önceden aldığınız takdirde 5 euro’dan başlayan fiyatlarla bilet bulabilirsiniz, son zamanlarda genellikle 17.90-18.90 Euro hatta 20 euroya kadar çıkabiliyor.

Yazımın bundan sonrasına Lille’de Erasmus – Gittikten Sonra postundan devam edeceğim…