Erasmus Nedir? Kimler Faydalanabilir?
Erasmus nedir?
Staj ve Öğrenim Hareketliliğinin Birbirinden Farkı Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının ve bazı firmaların birbirleri ile iş birliği yapmalarını teşvik etmeye dayalı, belli bir hibeyle desteklenen bir Avrupa Birliği programıdır. Avrupa Birliği, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmelerini ayrıca, yüksek öğretim kurumlarına dönemsel ya da kısa süreli olarak öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlar. Bunların dışında da yükseköğretim kurumlarını iş dünyasına entegre etmek amacıyla güncel öğrencilerin ya da mezunların iş dünyasında istihdam sağlayabilmelerini sağlayan çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve iş birliğin arttırılmasını da teşvik eder. Üniversiteleri ülkelerarasında iş birliğine teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlar. Programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak bu amacı gerçekleştirmeye çalışır.
Peki, Erasmus ’tan Kimler Faydalanabilir?
Erasmus, Hayatboyu Öğrenme Programı’na dahil ülkeler olan Avrupa Birliği üyesi 28 ülke, Avrupa Birliği’ne üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine aday ülkeler arasında yer alan Türkiye ve İsviçre yüksek öğretim kurumlarının istifadesine açıktır. Program çerçevesinde gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde, taraflardan en az birinin Avrupa Birliği üyesi ülke kurumu olması şartı aranır. Erasmus+Öğrenci Hareketliliği’nden faydalanmak isteyen bireylerden: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte, Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olmaları şartı aranır. Ek olarak öğrencilerden minimum 2,20 not ortalaması istenir.
Erasmus Staj Hareketliliği nedir?
Yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurt dışındaki bir işletmede veya organizasyonda mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanmasını amaçlayan programdır. Staj hareketliliği ile bir Avrupa ülkesinde, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi olanağına sahip olunur. Öğrencinin faaliyet süresi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 2 ile 12 ay arasında bir süredir. Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Erasmus Staj Hareketliliği gönderimizden daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Ulusal Ajansın resmi sitesinden ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.