Bir Doğa Harikası: Matka Kanyonu

Bir Doğa Harikası: Matka Kanyonu

Matka Kanyonu’nu daha önce duymamış olabilirsiniz. Ancak doğal güzellikleri seven bir insan olduğunuza inanıyorsanız Matka Kanyonu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Bu yazımda Matka Kanyonu’nu eşsiz kılan özelliklerden, nasıl gidileceğinden ve orada neler yapabileceğinizden bahsedeceğim.

Doğa tutkunları için mükemmel manzarasıyla büyüleyen Matka Kanyonu Üsküp’ün batısında bulunuyor. Matka Kanyonu’nu bu kadar eşsiz kılan ise Matka’ya özgü çeşitli bitki türlerinin bulunması. Matka Kanyonu’nun ortasından geçen yapay gölü isterseniz kanyonun kıyı kısımlarından uzun bir yürüyüş yaparak, isterseniz de tekne turlarıyla gezebilirsiniz. Matka Kanyonu’nda yazın yaygın bir şekilde kano kiralayanları görebilirsiniz. Gerek grup halinde gerekse bireysel olarak kano kiralayabilirsiniz. Matka Kanyonu’nun içinden tekne turlarıyla mağaraların arasından geçerek Matka Kanyonu’nun doğal güzelliği içinde kendinizi kaybedebilirsiniz.

Dünya’nın en derin yer altı mağaralarından biri olan Vrelo Mağarasına girip gezebilirsiniz. Turistler ve yerel halk için şehrin gürültüsünden uzak oluşuyla cazibe noktası olan Matka Kanyonu, manzarasıyla, hafta sonu yürüyüşleri ve kafanızı dinlemek için ideal. Kanyon uzun bir yürüyüş yoluna sahip olduğu için gelirken rahat giyinmenizde fayda var. Matka Kanyonu’na gelirken özellikle ayakkabılarınızın dayanıklı ve rahat olması gerekiyor. Ayrıca kanyona gelirken mağaraları da gezmeyi planlıyorsanız gideceğiniz mevsime göre üstünüze bir kat daha giyebileceğiniz bir şey almanız, üşümemeniz açısından önem taşıyor. Matka Kanyonu’nun içinde aynı zamanda minik bir kafe bulunuyor. Bu kafede yürüyüş yolunuzdan dönüşte çeşitli çiçek türlerinin içinde yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. Matka Kanyonu’nu günü birlik gezebileceğiniz gibi yakınlardaki otellerde kalıp uzun bir süre doğanın tadını da çıkarabilirsiniz. Ancak Matka Kanyonu’na günübirlik gidilmesi tatil zamanınızı verimlik kullanmanız açısından çok daha iyi olacaktır.

Peki Matka Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Matka Kanyonu’na giden yollar düzgün olmasa da kanyonun doğal güzelliği için gitmeye değer. Üsküp’ten kalkan otobüslerle Matka Kanyonu’na gidebilirsiniz. Bunun için Üsküp otogarından 60 numaralı otobüslere binebilirsiniz. Otobüsten indikten sonra 10-15 dakikalık bir yürüme mesafesiyle toplamda 1 buçuk saatte Üsküp’ten Matka Kanyonu’na gidebilirsiniz. Matka Kanyonu ziyareti şehirden uzak olması sebebiyle kış aylarında zorlu olabileceği için bahar ve yaz aylarında gitmenizde fayda var.