Almanya’da Tax Free İadesi Almak
Herkese merhaba, bu yazımda sizlere Almanya’da yaptığımız alışverişin vergisini nasıl geri alabileceğimizi anlatacağım.
Tax Free Nedir?
Tax Free kısaca; yurt dışına giden bir ziyaretçinin orada herhangi bir ürün satın alması ve satın alınan o ürünün vergi tutarının, o ülkenin çıkış noktasında (gümrükte) ya da şehir merkezlerinden ve bazı alışveriş merkezlerinden almasıdır. “Value Addet Tax” şeklinde tanımlanan bu vergi, Türkiye’deki “Katma Değer Vergisi” ile hemen hemen aynıdır.
Tax Free Seyahat eden kişinin bavulunda taşıyabileceği neredeyse her şeyi kapsıyor. Elektronikten gıdaya, aksesuardan kıyafete birçok üründe indirim kazanabiliyorsunuz. Mesela iWatch alacaksanız tax free sayesinde yaklaşık %15-19’a yakın tasarruf elde edebilirsiniz.
Vergi iadesine dahil olmayan harcamalar ise arabalar veya arabalar için ürünler (örn. yedek parçalar, yağ, navigasyon sistemi, araba radyosu), sözleşmeli/SIM kartlı telefonlar ve hizmet sektörü vergi iadesine dahil değildir.
Vergisiz Alışveriş İçin Kimler Uygundur?
- AB üyesi olmayan bir ülkede daimi ikametgahınız varsa.
- AB üyesi olmayan bir ülke için geçerli bir uzun süreli (3 aydan fazla) vizeniz varsa.
- 18 yaşından büyükseniz.
Tax Free Formu Nasıl Alınır?
Girdiğiniz mağazaya “Tax Free” formunu verip vermediklerini sormanız gerekiyor. Mağazaların girişinde Tax Free logosu da olabiliyor. Ancak her mağaza bu formu vermiyor. H&M, MediaMarkt, GameStop gibi mağazalarda ise bu formu veriyorlar. Formu aldıktan sonra hangi vergi iadesi firma ile çalıştıklarına bakmalısınız. Bazı firmaların havalimanında yeri olmuyor. Şehir merkezlerinden de alınabiliyor. Şehir merkezlerinde bulunan geri ödeme noktalarına ise buradan bakabilirsiniz.
Tax Free Vergi Oranı Ne Kadar?
Tax Free vergi oranı satın alınan ürüne ve ülkeye göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle %10 ile %20 oranı arasındadır.
Global Blue’nun resmi internet sitesinde ise vergi oranları ve minimum harcama tutarı şu şekilde belirtilmiş (Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.);
KDV oranı %19: Genel mallar
KDV oranı %7: Yiyecek, kitaplar ve haritalar, eski eserler ve eserler, tıbbi malzemeler (tekerlekli sandalyeler, ortopedik cihazlar, işitme cihazları)
Minimum satın alma tutarı: 50.01 EUR
Ve Dönüş Zamanı
Havalimanına geldiğinizde “Information Desk”i bulmalısınız. Genelde check-in yaptırıp pasaport kontrolünden geçiliyor ancak yine de bazı yerlerde değişebiliyor bu yüzden bilgi alın ki yanlışlık olmasın. Daha sonrasında Tax Free Office’te vergi iadesi işlemlerini başlatıp mühür bastırmalısınız.
Pasaport, ürün, fatura ve kredi kartı ile ödediyseniz kartınız ile birlikte iadeyi almaya gitmelisiniz. Bunları gümrük görevlisi kontrol ediyor. Görevliye göre aldığınız eşyanızı kontrol edip etmedikleri değişebiliyor. Özellikle Avrupa’daki havaalanlarında Tax Refund veya Global Blue tabelaları görebilirsiniz.
Belgelerinizi alıyorlar ve faturanızı geri vermiyorlar. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra ya size nakit para veriyorlar, kredi kartınıza yatıracaklarsa da size bir takip numarası veriyorlar.
Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım bu konu umarım sizler için faydalı olmuştur. Aklınıza takılan bir soru olduğunda yorum kısmında belirtmeyi unutmayın.
İyi çalışmalar 🙂