Almanya'da Şaşıracağınız Şeyler!

Herkese merhaba, ben Zafer Güler.

Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim. Almanya’nın Düsseldorf kentinde stajımı yapmaktayım. Bu yazımda sizlere kendi tecrübelerimden başlayarak Almanya’da görünce şaşıracağınız şeyleri anlatacağım.

Uçaktan inince ilk yaptığım şey toplu taşıma kullanmak oldu. Henüz öğrenci biletim olmadığı için otomattan bilet almıştım. Dikkatimi çeken şey ise bileti bir yere okutmadım veya kimseye göstermedim. Sonradan öğrendim ki Almanya’da güvene dayalı bir sistem varmış. Toplu taşımaya binerken biletinizi göstermiyorsunuz, kartınızı okutmuyorsunuz. Ancak trenlerde veya metrolarda bazen biletçiler gelip size biletinizi sorabilir. Eğer yanınızda biletiniz yoksa hapis cezalarında kadar giden cezalar alabilirsiniz.

Almanya’da nasıl bilet çıkarılacağını merak ediyorsanız detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Otoyolların etrafındaki evlerde yaşayan insanları rahatsız etmemek için Almanya hükümetinin yapmakla zorunlu olduğu ses bariyerleri var. Ses bariyerleri yoğun olarak otoyollarda kullanılıyor. Ancak tren ve tramvay yollarında da görmek mümkün. Bu bariyerler yüzlerce metre uzunluğunda ve bazı yerlerde ise evlerin manzarasını engellememek için camdan yapılmış. Maliyeti pahalı olan bu bariyerleri hükümet yapmaz ise vatandaşların devleti dava etme hakkı oluyor.

Sokakta başıboş gezen bir hayvan görürseniz büyük ihtimalle evden kaçmıştır. Çünkü sokak hayvanları yetkililer tarafından toplanıp barınaklarda bakılıyor. O yüzden insanların gezdirdikleri evcil hayvanlar dışında hayvan görmeniz çok zor. Ancak doğal alanlarda sincap, tavşan gibi hayvanları görebilirsiniz. Almanya’da bir evcil hayvan sahibi olmak istiyorsanız onu sigortalatmak zorundasınız. Çünkü evcil hayvanınız bir yere zarar verirse veya bir kazaya sebep olursa siz sorumlu oluyor ve kazanın masraflarını siz karşılamak zorunda kalıyorsunuz.

Marketlerde çeşit çeşit ekmek bulabilirsiniz. Dünyadaki en fazla ekmek çeşitliliğine sahip olan Almanya’da 3000’in üzerinde ekmek çeşidi olduğu bilinmektedir. En meşhur ekmeklerinden bazıları ise şöyle; Brötchen, çubuk kraker, Vollkornbrot, Milchbrötchen, Hörnchen, Fünfkornbrot. Ancak pazar günleri benzinlik ve tren garlarındaki büfeler hariç tüm marketlerin kapalı olduğunu unutmayın. Bunun sebebi pazar günü Hristiyan inancında kutsal sayılması. Onlar için dinlenme günü olarak geçiyor.

Almanya’da üretilen atıkların büyük bir kısmı tekrar kullanılır ve kompostlanır, bu da kaynak tasarrufu sağlayarak doğayı korur. Almanya atık ayırmada neredeyse Dünya şampiyonu. Bu yüzden atık plastik şişelerinizi otomatlara atıp kasada kullanmak üzere fiş almayı unutmayın. Tanesi 0,25 Euro’dan güzel fırsatlar yakalayabilirsiniz. Eğer otomat bulamazsanız çöpe değil çöpün yanına bırakmayı unutmayınız. Çünkü ihtiyacı olan insanlar için çok değerli.

Tıkanan bir trafikte araçların bir araç geçebilecek kadar yer bıraktığını görünce şaşırmayın. Ambulans veya polis olmasa bile sürücüler buna dikkat ediyor. Eğer buna dikkat etmeyen bir sürücü yolu kapatırsa ambulansın veya polisin o araca vurup yolu açma hakkı var. Aynı zamanda da yolu tıkayan sürücü hatalı sayılıyor ve bütün masraflar ona ait oluyor.

Almanya’da trafik kuralları çok sert. Eğer hız sınırı 30 olan bir yolda 60 ile giderseniz sizi deli hastanesinde, ehliyetinize daha uzun süre el koymak için deli muamelesi yapıyorlar ve sizi çıldırtmaya sinirlendirmeye zorluyorlar. Doktorun vereceği rapora göre de ehliyetinizi elinizden alıyorlar.

Almanya’nın neredeyse bütün evlerinin pencereli “Kippfenster” denilen çift eksenli pencerelerdir. Bu pencereler Almanya’da bir standarttır ve Dünyaya da Almanya’dan yayılmıştır.

Kendi tecrübelerimden ve çevremden duyduklarımla hazırladığım bu yazı umarım sizler için faydalı olmuştur. Aklınıza takılan bir soru olursa yorum kısmında belirtmeyi unutmayın.