Almanya’da mühendis olmak
Merhaba arkadaşlar, mutlaka her birimiz Almanya’nın mühendislik alanlarında iyi olduklarını görmüş ve duymuşuzdur. Bu kapsamda Almanya’da mühendislik hep merak konusu olmuştur. Yaptığım araştırmalar ve izlenimlerime dayanarak bu konu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.
Mühendislik Eğitimi
Öncelikle kısaca Almanya’da mühendislik eğitiminden bahsetmek istiyorum. Özellikle mühendislik ve teknik bölümler için Almanya dünyada en fazla tercih edilen ülkelerden biridir. Almanya dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alan üniversitelere sahip. Almanya’da öğrenciler yüksek öğrenime geçebilmek için "Abitur" adı verilen lise bitirme sınavına girmeleri gerekir. Bu sınav dört yazılı ve iki sözlü sınavdan oluşmaktadır. Öğrenci bu sınavdan elde ettiği sonuç ve 11-12. sınıflarda sahip olduğu ortalamalar ile Abitur notu oluşmaktadır. Bu elde ettiği not ile de istediği üniversitenin istediği bölümüne başvuru yapabilmektedir. Almanya’da üniversiteler ücretsizdir. Cüzi miktarlara harç bedeli ödeyerek eğitiminize devam edebilirsiniz. Almanya’da üniversite eğitimi genellikle 3 ila 4 yıl sürmektedir. Üniversitelere göre değişmekle beraber iyi Almanca seviyesine sahip olmanız istenmektedir. Ülkede tamamıyla İngilizce eğitim veren bölüm neredeyse yok. Teknik anlamda en iyi üniversitelerden bazıları Technische Universität München, Technische Universität Berlin, Karlsruher Institut für Technologie, Universität Stuttgart ve Technische Universität Darmstadt (TU Darmstadt) olarak göze çarpmaktadır. Makine Mühendisliği başta olmak üzere, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği en fazla tercih edilen alanlar olarak gözüküyor.
Çalışma alanları
Almanya sanayi ve teknik alanda dünyada önde gelen ülkelerden biridir. Bu kapsamda Almanya mühendislik anlamında çok önemli firmalara sahiptir. Bunlardan bazıları Mercedes, Volkswagen, Audi, Opel, Porsche, BMW, Still, Bosch ve Siemens. Bu kapsamda Almanya’da bir mühendisin çalışabileceği oldukça fazla sektör ve firma bulunmaktadır. Son verilere göre Almanya’da mühendislere olan talep de artmış olarak gözüküyor.
Ortalama maaşlar
En merak edilen konulardan bir diğeri ise Almanya’da mühendislerin aylık kazançları. Yaptığım araştırmalar sonucunda elde ettiğim veriler şu şekilde. Yazılım Mühendisleri ortalama olarak yıllık brüt 55 bin Euro, Makine Mühendisleri ortalama olarak yıllık brüt 52 bin Euro, Kimya ve Gıda Mühendisleri ortalama olarak yıllık brüt 48 bin Euro, Uçak Mühendisleri yıllık ortalama brüt 60 bin Euro, Endüstri Mühendisleri ortalama olarak yıllık 54 bin Euro, Elektrik-Elektronik Mühendisleri ortalama olarak yıllık brüt 56 bin Euro kazanmaktadır. Bu tutarlar iş tecrübenize, çalıştığınız eyalete ve firmaya göre değişiklik göstermektedir.
Çalışma koşulları
Almanya’da resmi çalışma saati haftalık 35 ile en fazla 40 saattir. Çalışma saatleri de yine çalışılan yere göre değişiklik göstermektedir. Yaptığım araştırmalarda fazla çalışma saatlerinden memnun olmayan mühendisler de mevcut. Almanya’da bir çalışanın resmi 30 gün izin hakkı bulunmaktadır. Pazar günleri ve resmi tatillerde çalışma yasağı vardır.