Yurtdışındayken seçimlerde oy kullanmak

Yurtdışındayken ülkenizdeki seçimlerde oy kullanabilirsiniz. Ancak bunun için birkaç koşul var. Öncelikle oy vermek istediğiniz seçimin gerçekleştiği ülkenin vatandaşı olmanız gerekli. Sonrasında ise yurtdışı seçmen kaydı yaptırıp seçmen listesinde adınızın olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun için bulunduğunuz yerdeki nüfus müdürlüğüne ya da konsolosluğa başvurarak adres beyan formu doldurmanız yeterli.

YSK'nın web sitesinde konuyla alakalı bilgiler şu şekilde:

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün adres kayıt sisteminden alınan ve seçmen niteliğini taşıyan yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarına ait kayıtların, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne dönüştürülmesinden sonra, güncelleştirilmek amacıyla ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yazılmak için;

  • a) Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olduğu halde, Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde ismi bulunmayanlar ile kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenler, askı süresi içinde dış temsilciliklere başvurarak Adres Beyan Formu (B) doldurmak zorundadır.
  • b) Dış temsilcilikler, kendi görev çevresi dışında yerleşim yeri beyan eden seçmenlerin düzenleyecekleri Adres Beyan Formu hakkında da yukarıdaki hükümler çerçevesinde işlem yaparlar.

Detaylı bilgileri https://www.ysk.gov.tr/tr/yurt-disi-secmen-kutugune-yazilacak-olan-secmenler/1517 linkinden inceleyebilirsiniz.

Seçmen kaydı yaptırdıktan sonra geçerli oy verme tarih aralıklarını takip etmelisiniz ve o aralıklarda sandıkların açıldığı noktalara vatandaş olduğunuzu kanıtlayan belgelerle (kimlik, pasaport vs.) birlikte bizzat gitmelisiniz.

Ben akrabalarımla birlikte Düsseldorf'daki Türk Konsolosluğu'na gitmeyi tercih ettim. Sandık sayısının azlığından dolayı konsolosluk önünde oldukça uzun bir sıra vardı. Yaklaşık bir buçuk saat bekleyişin sonucunda kimlik kontorlünden geçtik ve konsolosluğa girdik. İçeride müsait olan sandıklara yönlendirildikten sonra yurtdışı seçmen kaydı kontrolü yapıldı. Türk vatandaşı olsanız dahi sadece ikametgahınızın bulunduğu semtte oy verebiliyorsunuz. Bu yüzden konrolden sonra yurtdışı seçmen listesinde ismi olmayan vatandaşların oy kullanmasına izin verilmedi. Oy verme işlemini tamamladıktan sonra kondolosluktan ayrılabilirsiniz. Yurtdışında oy kullanma süreci ülkeden ülkeye farklılık göstermekte. Her ülkenin kendi seçim yasaları ve prosedürleri vardır, bu yüzden oy kullanmak istediğiniz ülkenin büyükelçiliği, konsolosluğu veya seçim kurulu ile iletişime geçerek en güncel ve doğru bilgilere sahip olmanız önemlidir.