Yüksek Lisans'ta Erasmus Stajı
Merhabalar, size bu yazımda Yüksek lisans Erasmus staj deneyimlerimden bahsedeceğim.
Ben Mehmet Demirok. İskenderun Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim. Erasmus+ Staj Hareketliliği programı ile Almanya’da 3 ay staj yapma imkanı buldum.
Erasmus+ programı ile staj yapmaya nasıl karar verdim?
Dünyadaki birçok insanın hayalidir Avrupa’da eğitim, staj yada gezme fırsatı bulmak. Erasmus da bu fırsatı sunan bir program ve bende bu programla üniversite hayatımda karşılaştım geç de olsa.( Ama siz geç kalmayın 🙂 ). Erasmus+ programına, lisansta yaptığım yurtiçi stajlarından farklı olarak daha iyi bir deneyim kazanmak ve aynı zamanda Avrupa’yı gezmek gibi nedenlerden dolayı başvurdum ve Almanya’da bir firmada 3 ay staj yapma fırsatı kazandım.
Erasmus+ programı ile gideceğim ülkeyi ve firmayı nasıl buldum? Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler neler?
Öncelikle okulumuz Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği programından farklı olarak staj hareketliliğinde staj yapacağımız firmayı kendimizin bulmasını istiyor ve zorlu bir süreç başlıyor. Bu süreç staj hareketliliği için en zorlu süreçlerden biridir diyebilirim. Çünkü başvurduğunuz birçok firmadan red alma hatta hiç cevap alamama gibi sorunlar sizleri bekliyor olacak. Staj yeri bulma konusunda size dikkat etmeniz gerekenler olarak; staj yerini bulmaya çok önceden başlamayı ve olduğu kadar çok firmayla irtibata geçmenizi öneririm. Öncelikle Avrupa’da staj yapabileceğim firma bulabilmek için erasmusintern.com sitesini buldum. Bu site Avrupa’daki birçok firmanın kendi belirledikleri kriterlere uygun stajyer aradığı bir site. Ben de bu site üzerinden firmalarla irtibata geçtim ve onlarca firmaya CV ve motivasyon mektubu gönderdim. Tabi dediğim gibi birçoğundan red aldım ama pes etmedim CV ve motivasyon mektubu göndermeye devam ettim. Daha sonra şuan staj yaptığım firma geri dönüş yaptı ve bir sonraki süreç başladı.
Firma bulduktan sonra neler yaptım?
Firma bulduktan sonra, bana ve firmaya uygun olan staj tarihleri belirledim. Firma bu tarihleri kapsayan kabul mektubunu bana gönderdi ve bende okulumdaki Erasmus Koordinatörlüğü’ne götürdüm. Daha sonra Learning Agreement (Ögrenim Sözleşmesi) belgesiyle ilgili işlemleri tamamladım. Bu belgeler bu aşamanın olmazsa olmazlarından diyebilirim. Bütün bu sıkıcı, yorucu belge süreçleri bittikten ve okul tarafından onaylandıktan sonra vize süreci başladı. Tabiii pasaportunuz varsa. Eğer yoksa, pasaport işlemleri için yaşadığınız şehirde yada ikamet adresinizin bulunduğu şehirdeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nden başvurabilirsiniz. Gerekli evraklarla başvurduğunuz takdirde pasaportunuz birkaç gün içerisinde elinizde olacaktır. Pasaportu da hallettikten sonra artık gideceğiniz ülkenin başkonsolosluğuyla bir boks maçına çıkmaya ve konsolosluğun istediği evrakları toplamaya hazırsınız demektir. 🙂
Vize Sürecim
Benim gideceğim ülke Almanya olduğu için, konsolosluğun biraz farklı ve zorlu istekleri vardı. Bu yüzden, Yüksek lisans erasmus staj vize sürecini hızlandırmak ve vize reddi yememek için Almanya Konsolosluğu’nun aracı danışmanlığını yapan firma olan İDATA’dan başvurdum. Bu firma birçok şehirde bulunmakta olup, belgelerinizi kontrol edip eksiksiz bir şekilde konsolosluğa ulaştırmakta ve tahmini olarak 15 gün içerisinde sonuçlandırmaktadır. Başvuru yapmadan önce İDATA’dan randevu almanız gerekir. Gerekli belgeleri ve istenenleri eksiksiz yerine getirmek size vize reddi yememek için avantaj sağlayacaktır. İstenen belgeleri İDATA’nın veya Konsolosluğun sayfasında bulabilirsiniz. Konsolosluğun çok dikkat ettiği ve genelde vize reddi yemenize sebep olan belgeler orada sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacağınıza dair belgeler diyebilirim. Okulun verdiği hibe yeterli olmadığı için bu süreci kolay atlatmak için hesabınızda para gösterme, ailenizden birinin size sponsor olması yada firmanın size maaş veriyor olması gerekir. Ben hesabımda bir miktar para, Kyk’dan aldığım kredi ve abimin sponsorluğu gibi şeyler göstermiştim. Aynı zamanda firmanın bana sağladığı kalacak yer belgesi de faydalı oldu diyebilirim. Çünkü konsolosluk gitmeden kalacak yerinizin, uçak biletinizin olmasına dikkat ediyor.
Hibe sürecim
Hibe, okulun size sağladığı, gideceğiniz ülkeye göre değişiklik gösteren karşılıksız para. Benim gideceğim ülke Almanya için okulum 600 euro hibe sağlıyordu. Ama hibeyi almak için tabii vizenizin çıkmış olması gerekmektedir. Benim vizem başvurduktan 15 gün sonra geldi. Hibe işlemleri için vizemin taranmış fotokopisini Erasmus Koordinatörlüğü’ne götürdüm ve hibe sözleşmesi falan imzaladım. Bu işlemlerden sonra, önce okulun anlaşmalı olduğu bankada Euro hesabı açmak gerek. Euro hesabını açtıktan sonra Erasmus Koordinatörlüğü mail adresime OLS sınavı tanımladı. Bu sınav, İngilizce ve online. Bu sınava girdikten yaklaşık 1 hafta sonra hibenin %80’ı hesabıma yattı. Kalan %20’lik kısmı staj bitiminde alınıyor. Bu durum okuldan okula göre de değişiyor.
Veeeee herşey bitti artık, kalan %20’lik kısmı şimdi düşünme vakti değil..
Şimdi düşüneceğiniz şey 10.000 metredeki uçak yolculuğu ve sizi bekleyen Avrupa turu, hayallere kavuşma vakti!