Letonya Rehberi
Merhaba! İsmim Ayşe, pandemi döneminde Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği kapsamında 4 ay Letonya-Riga’da yaşadım. Bu yazıda sizinle tecrübelerimi paylaşacağım.
Letonya Soğuğu
Öncelikle sıcak iklimlerden geliyorsanız, Letonya’da karşılaşacağınız soğuk sizi şaşırtabilir. Buna hazırlıklı olarak gelmeniz faydanıza olacaktır. Mutlaka yanınızda içlik tarzı giysiler getirmenizi tavsiye ederim. Bu tavsiyeyi ilk duyduğumda doğrusu ben de biraz garipsemiştim. Fakat Letonya sokaklarında dolaşırken, bu tavsiye için bana teşekkür edeceksiniz 🙂 Yaklaşık 9 ay kış, 3 ay yaz oluyor. Yaz aylarının da çok sıcak olduğu söylenemez. Türkiye’deki bahar ayları gibi diyebilirim. Bu sebeple gördükleri ilk güneşle denize, göle giren insanlar görebilmeniz çok muhtemel. Lütfen onlara garip garip bakmayın! 😀
Kış aylarından yaz aylarına geçerken havalar geceleri çok geç kararıyor, sabahları ise epey erken aydınlanıyor. Bu denge ilk zamanlarda benim uyku düzenimi çok etkilemişti ve çok zahmet çekmiştim. Aynı problemi yaşayanlar için en yakın arkadaş, uyku bantları olacaktır. 🙂 Alıştığınızda ise erken aydınlanan havaların, güne erken başlamak için ne kadar yardımcı olduğuna inanamayacaksınız.
Soğuk havalardan bahsetmişken, çoğu yerde muhtemelen okuduğunuz ya da okuyacağınız ‘’Letonlar soğuk insanlardır.’’ genellemesine değinmek istiyorum. Benim değişim öğrencisi olarak gittiğim okulda bize mentör atamışlardı. Yani okuldaki yerli bir öğrenciyi size arkadaşlık etmesi için görevlendiriyorlar ve bunlara ‘’erasmus buddy’’ deniyor. Bu kişinin size yardımcı olup olmaması gerçekten onun vicdanına kalmış bir mesele oluyor. Ama ben bu konuda harika bir deneyim yaşadım ve Letonya’ya erasmusa gelmiş diğer arkadaşlarımdan da benzer deneyimleri dinledim. Bana mentörlük & arkadaşlık edecek kişi Letonya’ya gelmeden dahi benim her problemimde bana yardımcı oldu, korkularımı aşmamı sağladı.
Letonya’ya geldikten sonra ise havaalanından alıp, hostele yerleştirdi, hatta Letonya hakkında kendi el yazısı ile bir rehber. (gezilecek yerler, deneyebileceğim atıştırmalıklar, müzeler, acil durum telefonları vb. barındıran) hazırlamıştı. Bunun da bana çok faydası oldu. Bunun haricinde tereddütsüz evine defalarca kez misafir etti, yemekler yaptı. Sadece bana mentörlük eden kişi değil diğer tanıştığım Letonlardan da hep aynı tavırları gördüm. Letonlar soğuktur algısının sebebinin özel alana çok fazla saygı duymaları ve aynı şeyi kendileri için de beklemelerinin olduğunu sanıyorum. Yani alışmadığımız şeyler bize bazen yanlışmış gibi gelebiliyor ama bence bu Letonlar ya da Avrupalılara özgü olmamalı her insan için bu geçerli olmalı diye düşünüyorum.
Letonya Mutfağı
Bize uzaktan yakından alakası olmayan bir mutfakları var. Türkiye gibi zengin mutfağı olan bir ülkeden Letonya’ya giden birisi hele de yemeğe düşkünse bu konuda hayal kırıklığı yaşayabilir. Leton restaurantlarına gittiğinizde tadına baktığınız her şeyde bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Ama yeni şeyleri denemeye açık birisiyseniz gittiğiniz en basit marketteki bir atıştırmalık bile sizi ziyadesiyle heyecanlandıracaktır. Ki farklı bir ülkeye, farklı bir kültüre gittiğinizde ben orada yaşayan yerliler gibi yemek yemenin daha eğlenceli olacağını düşünüyorum. Sonuçta sonsuza kadar orada yaşamayacaksınız, hatta belki öğrenim hareketliliği bittikten sonra orada bir daha hiç bulunmayacaksınız bile.
Letonya Alışveriş
Letonya’da alışveriş konusunda 2.el kıyafet alım satımı çok meşhur. Bazı 2.el dükkanların kapısında kilo hesabı fiyat verildiğini bile görebilirsiniz. Bu sebeple Letonya sokaklarında çok son moda giyinen insanlardan ziyade daha çok 80’ler 90’lar modasıyla giyinen çok insan görebilirsiniz. 2.el kıyafetin popüler olması benim çok hoşuma gitmişti. Fakat pandemi dönemi olduğu için biraz çekinip 2.el alışveriş yapmamıştık.
Letonya’da İngilizce
Letonya’da yaşayan 20 yaşından büyük neredeyse herkes Rusça biliyor ve İngilizce de konuşabiliyorlar. Günlük yaşantınızı devam ettirirken anlaşıp anlaşamama konusunda tereddüte düşmeyin. Ayrıca Letonya’yı küçük ve gelişmemiş bir ülke olarak görüp, içinizde ‘’İngilizcemi geliştirebilir miyim?’’ endişesi oluşmasın çünkü gençlerin çoğu ise mükemmel bir şekilde İngilizce konuşuyor. Bu konuda problem yaşamayacaksınız, içiniz rahat olsun.
Letonya Erasmus
Eğitim konusuna gelecek olursak, ben Banku Augustskola’da Erasmus yapıyordum. Derslerin bir kısmını yüz yüze, bir kısmını da online işledik. Okulumla hiçbir konuda sorun yaşamadım. Bize karşı tutumları ve online süreci yönetmeleri gayet güzeldi. Okulda vize + final gibi bir sınav sistemi yoktu. Bazı derslerde sunum yapıp onlardan not alarak, bazı derslerde ise sınava girerek dersleri tamamladık. Zaten Erasmus öğrencilerine çoğu okulda bir zorlama olmuyor. Öğretmenler bir kültür değişimi programınıza geldiğinizin, amacın %100 eğitim olmadığının farkındalar. Ama siz sakın gezme uğruna derslerinizi boş vermeyin. Çünkü ben Endüstri Mühendisliği öğrencisi olmama rağmen Letonya’da İşletme Yönetimi bölümünde eğitim gördüm ve bana çok değerli şeyler kattı.
Gezilecek yerler konusunda çok geniş bir tavsiye maalesef veremeyeceğim. Ben oradayken çoğu yer kapalıydı. Özellikle gece hayatıyla meşhur olan Letonya’nın neredeyse hiçbir gece kulübüne, konsept kafelerine gidemedim. Fakat biz de bu durumu kendimizce değerlendirip, toplu taşıma aracı kullanmadan Letonya’yı sokak sokak yürüyerek keşfettik. Birsürü doğal güzelliğe şahit olduk. Gitmeden önce mutlaka bunlar hakkında araştırma yapıp doğasını keşfetmenizi tavsiye ederim. Hayatımın en güzel zamanlarından birisini Letonya Riga’da yaşadım. Umarım siz de orada güzel günlerde, güzel anılar biriktirebilirsiniz.
Sormak istediğiniz bir şey olursa, çekinmeden bana instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz: @aysekaracaogullari