İtalya'da Erasmus ve Vize Öncesi Süreç

Bu yazımda 3. sınıfın güz döneminde(2017-2018), belki de hayatımda yaptığım en güzel şey olan Erasmus İtalya Salerno Üniversitesi’ndeki(Università degli studi di Salerno) Erasmus maceramın yapım aşamasından bahsedeceğim 🙂

Ben kimim?

Herkese Merhaba,

Ben Armağan Fikirdeşici. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2019 mezunu ve İnşaat Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim.

Erasmus yapmaya nasıl karar verdim?

2015 Bahar dönemi, üniversite hazırlık sınavından geçmiştim ve babamın yanında çalışıyordum. Kuzenim geldi ve dedi ki AIESEC diye uluslararası bir kurum var, gönüllü üniversite öğrencileri tarafından yönetiliyor, uluslararası projeler yapıyorlar. Süper dedim, bu iş bitsin hemen uğrayacağım. Gittim konuştum, şansıma ekstra alım yaptıkları döneme denk gelmişim, yabancı dil ve kültür ilgimi görünce Myself My World projesi için Organizasyon Komite Üyesi olarak seçtiler beni. İşte her şey bu projeyle başladı.

Yaklaşık 50 ülkeden 80 üniversite öğrencisi İzmir’e geldi ve Yaşar Üniversitesi’nde 6 haftalık bir kamp yaptık. Kamp içi etkinlikler, geziler, eğlenceler… Hatta bu süre boyunca Portekizli bir arkadaşıma ev sahipliği yaptım, neredeyse 7/24 beraberdik. Detaylara fazla girmeden(belki başka bir yazıda gireriz:), bu kampla birlikte ben dedim ki global bir vatandaş olmalıyım. Çünkü uluslararası ortamın tadını almıştım ve bırakmak istemedim.

Ve başladım böyle çok kültürlü ortamlarda bulunma fırsatı veren programları araştırmaya. Önceden de duymuş olduğum Erasmus, araştırmalarım içinde en mantıklısı geldi. Hem derslerini veriyorsun, hem dil öğreniyorsun, hem geziyorsun, hem eğleniyorsun… Daha ne olsun dedim ve üniversiteye başladığım andan itibaren Erasmus’u hedefledim.

Neden İtalya da Erasmus?

2. sınıf sonunda Erasmus için İngilizce sınavına girdim ve geçtim, sıra geldi ülke seçmeye. Seçeneklerim Almanya, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Polonya, Romanya. Daha önce hiç yurt dışına da çıkmamışım. Kendi kendime dedim ki bunlardan hangisinde 5 ay yaşama şansım en düşük. Filtrede Almanya, İtalya, İspanya kaldı. Sonra dedim bunlardan hangisinin kültürü daha çekici geliyor, İtalya ve İspanya kaldı. Bir yandan da Mühendislik okuduğum için herkes Almanya diyor, benim de aklımın bir kenarında vardı ama gönlümde hiç yoktu. İçimden bir ses İtalya dedi ve İtalya’yı ilk sıraya yazdım. Ortalamam ve İngilizce puanım yüksek olduğu için de İtalya’yı direkt kazandım. Böylece 5 aylık İtalya maceramın ilk adımını atmış oldum.

İtalya da Erasmus için Son Adım: Belge Süreçleri

Eveeet belge olayları, Erasmus’a dair en can sıkıcı aşama. Önce gideceğiniz okulun internet sitesinden(sitede yoksa okula mail atıp öğrenebilirsiniz) bölümünüzdeki derslere karşılık gelebilecek dersleri bulup içeriklerine bakıyorsunuz ve Erasmus Bölüm Koordinatörünüze eşleştirdiğiniz dersleri onaylatıyorsunuz. Bu aşama Learning Aggrement(Öğrenim Anlaşması) dediğimiz belgenin gitmeden önceki yapılan adımı. Önemli nokta; bu belgedeki dersleri değişim yaptığınız okula gittikten sonra ilk 1 ay içinde değiştirebiliyorsunuz sorun çıkması halinde. Ben bu özelliği zamanında kullanamadığım için bir dersten kalmak zorunda kalmıştım.

Learning Aggrement’ı tüm taraflar imzaladıktan sonra karşı kurumdan kabul mektubu beklemeye başlıyoruz. Salerno Üniversitesi’nin Erasmus ofisi gayet ilgiliydi, kabul mektubu ve kalacak yer konusunda yardımcı olacaklarına dair yazı çok kısa sürede elime geçti.
Kabul mektubunu kendi okulunuzun Erasmus ofisine teslim edince hibe alacağınıza dair bir yazı alıyorsunuz vizeyi daha kolay alabilmek için.

Bu arada eğer pasaportunuz yoksa gecikmeden işlemleri başlatın. 25 yaşın altındaki öğrenciler zaten pasaport harcından muaf oluyor yani sadece pasaport defter ücreti yatırmanız gerekiyor. Pasaport başvurusu için https://randevu.nvi.gov.tr/ adresini kullanabilirsiniz.

Sonra olmazsa olmaz belgelerden Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmanız lazım yurt dışında bulunacağınız süreyi kapsayacak şekilde. Size tavsiyem ilk bulduğunuz firmaya yaptırmayın, en az 3 farklı sigorta şirketinden fiyat alın ondan sonra kararınızı verin.

İtalya vizesi almak için direkt kendiniz konsolosluktan bir randevu alabilirsiniz aracı kuruma para ödememek için, ama bunu yapabilen kişi sayısı çok az. Çünkü hem az randevu yeri oluyor hem de çok uzak zamanlara veriyorlar randevuyu. Bence 180-200 lira verip danışman firmanın referansıyla bu işi halletmek daha az stresli olur.

Benim seçtiğim yolu seçecekseniz zaman kaybetmeden İtalya konsoloslukları ile anlaşmalı olan danışman firmalardan(VFS Global ve iDATA) size en yakın olanına gidin(veya arayın) ve durumunuzu anlatarak toplamanız gereken belgeleri eksiksiz öğrenin. Ben tam öğrenmediğim için 3-4 kere gitmek zorunda kalmıştım VFS Global ofisine, neyse ki İzmir’de oturduğumdan sorun olmamıştı.

Nihayet vizeyi aldık, zaman kaybetmeden okula vize fotokopimizi sunarak hibe sözleşmemizi, taahhütnamemizi ve beyannamemizi imzalıyoruz. Hibelerin %80’i genelde siz gittikten sonraki ilk 2 hafta içinde Euro hesabınıza yatırılıyor, kalan %20’si ise başarı oranınıza göre(derslerden kalıp kalmama durumu) döndükten sonraki aylarda hesabınıza yatırılıyor.

Bu işi de tamamladıktan sonra artık İtalya da Erasmus ve Avrupa’da neler yapacağımıza dair hayaller kurabiliriz rahat rahat 🙂

Özet

Bu yazımda İtalya da Erasmus yapmaya nasıl karar verdiğimden, neden İtalya’yı seçtiğimden ve vizeyi alana kadarki süreçte hazırladığım belgelerden elimden geldiğince bahsetmeye çalıştım. Bazı yerlerde çok detaya girmek istemedim sıkıcı olmasın diye ama siz araştırmanızı iyi yapın. Bunlar benim yaşadığım şeylerdi, süreçte çok fazla değişiklik olduğunu zannetmiyorum ama yine de en güncel bilgilere okulunuzun Erasmus ofisinden ulaşın. Hiçbir şeyi şansa bırakmadan süreci çok sıkı takip edin.

Yazının konusu olmadığı için İtalya’da yaşadığım şeylerden bahsetmedim ama sonuç olarak, eğer bölümünüzün anlaşması varsa İtalya‘da Erasmus yapmanızı sonuna kadar öneririm 🙂

Başka bir yazıda görüşene kadar hoşça kalın.