İtalya Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Herkese merhaba, bu yazımda 2017-2018 güz döneminde Erasmus yaptığım Italya vize alma aşamasında hazırladığım belgelerden bahsedeceğim. İlk yazımda çok az değinmiş olduğum bu konuyu sizler için hatırladığım kadarıyla detaylandırmaya çalışacağım.

İtalya’ya vize almak için konsolosluğun internet sitesinden kendiniz randevu alıp belgeleri toplayıp sunabilirsiniz veya konsoloslukla anlaşmalı bir danışman firma referansı ile (İtalya için VFS Global ve iDATA)  200 TL civarında hizmet ücreti ödeyerek başvurabilirsiniz. Önceki yazımda da belirttiğim gibi, kendi başınıza bu işlemleri yürütmek biraz stresli olabilir ve gözden bir şey kaçırabilirsiniz. Bence danışman firma referansıyla bu işi daha rahat halledebilirsiniz. Danışman firmalar hakkında ayrıntılı bilgiye yukarıda parantez içinde vermiş olduğum bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Italya Vize için Belgeler

  • Learning Agreement: Erasmus’u yapabilmeniz için şart olan bu belgeyi italya vize başvurusunda konsolosluğa da sunmanız gerekmekte.
  • Öğrenci Belgesi: Tabii ki öğrenci olduğumuzu belirten bu belgeyi de konsolosluğa sunmak gerekiyor. Bilmeyenler için; bu belgeyi almak için öğrenci işlerine gitmenize gerek yok, E-devlet‘ten kendiniz istediğiniz zaman temin edebilirsiniz.
  • Kimlik ve Pasaport Fotokopisi: Kimliğinizin ve pasaportunuzun ön yüzünün(daha önceden vize aldıysanız, aldığınız vizelerin de fotokopisini sunmalısınız) fotokopisini konsolosluğa sunmanız gerekmekte.
  • Sağlık Sigortası: Vize başvurusunun en en önemli belgelerinden olan sağlık sigortasını, yurt dışında bulunacağınız günleri kapsayacak şekilde yaptırdıktan sonra belgenin hem orijinalini(sigortayı yaptırdığınız firmadan İngilizce ve Türkçe olarak istemeyi unutmayın, konsolosluğa İngilizce olanı verirsiniz Türkçe olan sizde kalır) hem de fotokopisini sunmanız gerekmekte. Sağlık sigortasını yaptırmadan önce birkaç firmadan fiyat teklifi alıp sonra karar vermenizi öneririm.
  • Hibe Alacağınıza Dair Yazı: Üniversitenizin Erasmus koordinatörlüğü tarafından vizeyi almanızı kolaylaştırmak amacıyla verilen önemli bir belge.
  • Gidiş-Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: Vizeyi alacağınıza %100 eminseniz(sicil kaydınız temiz, eksik belgeniz yok ve banka hesaplarınızda bolca para varsa %100 alırsınız :)) biletleri alabilirsiniz ama başvuru aşamasında rezervasyon yaptırmanız yeterli olacaktır. Bu rezervasyonları bazı sitelerden ücretsiz yapabiliyorken bazı sitelerden ise belli bir fiyat karşılığında yapabilirsiniz. Ben Türk Hava Yollları’nın sitesinden ücretsiz yapmıştım rezervasyonumu. Ama son vize alışımda(Şubat 2020) bir türlü beceremedim ücretsiz rezervasyonu ve Pegasus’tan 30 küsur liraya yaptım. Siz yine bir araştırın derim.
  • Kalacak Yer Hakkında Bilgi: Bazı okullar bünyesinde bulundurdukları ESN(Erasmus Student Network) veya AEGEE adlı gönüllü öğrenci toplulukları aracılığıyla kalacak yer bulma konusunda gelen öğrencilere yardımcı oluyor. Salerno Üniversitesi’nde de durum böyleydi ve vizeyi almada kolaylık olması adına bana kalacak yer konusunda yardımcı olacaklarını belirten bir yazı yolladılar. Eğer karşı kurumdan böyle bir yazı almıyorsanız, kalacak yer konusunu nasıl halledeceğinizi belirtmeniz gerekiyor. Örneğin gittiğiniz ilk birkaç gün hostelde kalacağınızı gösteren rezervasyon ve sonrasında bir yer bulacağınızı söylediğiniz bir dilekçeyle bu konuyu çözebilirsiniz.
  • Banka Hesap Dökümü: Kendinize ait bir banka hesabı ve içinde de orada kalacağınız gün sayısı*bir miktar(ben gittiğimde günlük 23 Euro’ydu yanlış hatırlamıyorsam) kadar para göstermeniz gerekiyor. Diyelim ki  5 ay kalacaksınız, 150 gün*23=3450 Euro para göstermeniz lazım ama o kadar paranız yok. İşte bu durumda okuldan aldığınız hibe yazısı yardımınıza koşuyor. Yani okuldan 5*500=2500 Euro hibe alacağınız için, hesabınızda 3450-2500=950 Euro göstermeniz yeterli olur.
  • Sponsor: Orada kaldığınız süre boyunca bir sıkıntınız olması halinde masraflarınızı karşılayabilecek bir sponsor sunmanız gerekiyor konsolosluğa. Sponsordan istenen belgeler ise hatırladığım kadarıyla; banka hesap dökümü, maaş bordrosu, sigortalı olduğuna dair SGK dan alınacak belge, varsa sponsorun üzerine olan tapular…
    Sponsorunuzun ve/veya sizin finansal durumunuz çok yeterli değilse Erasmus için ayırdığınız bütçeyi önce sponsorunuzun hesabına yatırıp dökümünü alın, sonra parayı çekip kendi hesabınıza yatırın. Durumu çok iyi olmayan birçok kişi aynı işlemi yapıyor ben de dahil. Maalesef döviz kurlarının sürekli yükselen trendde olması bizi finansal açıdan bir hayli zorluyor fakat inanın Erasmus tecrübesi bu çekilen zorluğun karşılığını fazlasıyla veriyor 🙂

Benim hatırladığım kadarıyla VFS Global’e teslim ettiğim belgeler bu şekildeydi. Değişen şeyler olabilir ama istenen belgelerin çok da farklı olacağını zannetmiyorum. Belgelerinizi teslim ettikten sonraki 15 iş günü içerisinde başvurunuzun sonuçlanması gerektiğini biliyorum. Eğer belgelerde yanlış ve/veya eksik bilgiler sunmadıysanız çok yüksek ihtimal vizenizi alırsınız.

Not: Unutmayın ki bunlar benim geçtiğim aşamalardı, elbette bu yazıyı okumak size bir farkındalık kazandırabilir ama kesinlikle kendi sürecinizi yaşarken araştırmalarınızı ve belge takibinizi çok iyi şekilde yapın.

Hepinize iyi şanslar 🙂