Hukuk Bölümünde Erasmus Stajı/Söyleşi

Merhaba, bu yazımda Erzincan’da hukuk fakültesinden mezun olan Ömer Faruk Ünlüel ile yaptığım söyleşimi bulacaksınız. Keyifli okumalar dilerim.

Erasmus+ staj programı ile nasıl tanıştın?

Yurt dışı tecrübesi yaşamak, farklı kültürler tanımak, farklı ülkeleri gezmeyi isteyen birisiydim. Bu süre zarfında Erasmus+ staj hareketliliği benim için bir fırsat olmuş oldu. Erasmus+ öğrenim hakkında daha önceden bilgim vardı ve üniversitenin düzenlediği sınava da girmiştim. Fakat sonrasında öğrenim için gitme fırsatım olmadı. Daha sonra ise Erasmus+ staj programıyla tanıştım. Bu programla tanışmam 4. sınıfımın 2. döneminde oldu. Böyle bir staj hareketliliği olduğundan haberim vardı fakat mezun olunduktan sonra staja gidiliyor zannediyordum. Ancak araştırdığım zaman gördüm ki staj hareketliliğinde de öğrenim gibi üniversite dönemleri boyunca gidilebiliyormuş bunu öğrendim ve ardından programa başvurdum.

Erasmus+ programı için sürecin nasıl işledi?

Üniversiteler online eğitime geçtiğinde gönüllü stajyer olarak bir avukatın yanında çalışıyordum. O sırada mezun olan bir arkadaşım vardı, bu programdan bana bahsetti ve detayları sordum. Daha sonra arkadaşlarımla üniversitenin uluslararası ilişkiler birimine giderek, dersler online olduğu için eğitim döneminde gitmek istediğimizi belirttik. Üniversitenin sunduğu yabancı dil sınavına girerek programa dahil olduk. Ancak gidişimiz mezun olduktan sonra oldu.

Hukuk fakültesinden staj hareketliliğine katılmak istiyorsanız Avrupa’da belirli ülkelerde faaliyet gösteren bir hukuk bürosundan veya hukuk departmanı olan bir şirketten davet mektubu almanız gerekiyor. Bu süreç en başında benim için zorlu oldu ancak daha sonra bir arkadaşımın akrabası vasıtasıyla Makedonya Üsküp’ten bir hukuk bürosundan davet mektubu aldım. Arkadaşlarımla birlikte toplamda 3 kişi gittik. Tüm işlemlerin süreci yavaş işliyor diyebilirim.

Erasmus+ programına katılmış olman hayatını nasıl etkiledi?

Gitmeden önce beklentim düşüktü açıkçası ancak Erasmus+ staj hareketliliğine de yurt dışı tecrübesi olarak bakıyordum. Stajda 2,5 ay kaldım ve bu süre zarfında hayatımın bu kadar değişeceğini tahmin edemezdim. Farklı ülke, farklı kurallar, farklı insanlar, farklı kültürler tanımış oluyorsunuz. Bunun katkısı bireysel olarak fazla oluyor. Üsküp, yoğun Türk nüfusu olup Türkçe konuşanların yaygın olmasıyla hem avantaj hem dezavantaj oldu diyebilirim. Döndüğüm zaman gerçek anlamda dünyaya ve insanlara bakış açımın değiştiğini fark ettim. Gittiğim ülkedeki insanların refah düzeyi çok da iyi olmamasına rağmen insanların hayatlarından keyif aldıklarını gözlemledim. Bundan sonraki süreç içinde farklı ülkelere gidebilirim yaşayabilirim imajı oluştu bende.

Erasmus+ programının olumlu ve olumsuz yönlerini nasıl değerlendirirsin?

Olumlu olarak şunu söyleyebilirim, yabancı diliniz ister istemez gelişiyor. Farklı kültürler, mekanlar, insanlar tanıma fırsatım oldu. Olumsuz açıdan söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok ancak maddi açıdan kur farkı etkiliyor diyebilirim. Onun haricinde olumsuz bir yanı yok.

Erasmus+ programı beklentilerini karşıladı mı?

Benim beklentilerim düşüktü ancak Erasmus+ staj programı benim beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Birey, gittiği ülkede ne kadar aktif olursa ve ne kadar bir şeyler yapmak için çabalarsa o denli beklentileri karşılanıyor diyebilirim.

Çevrendeki bireylerin programa bakış açısı nasıl?

Okuduğum üniversitede Erasmus+ programlarına ilgi biraz da az, mezun olmaya bakıyor çoğu öğrenci. Benim yakın çevremin bakış açısı da bu yöndeydi. Bazı öğrenciler Erasmus+ hareketliliğinde geçirdikleri süreyi kayıp olarak değerlendirebiliyor. Mezun olduktan sonra 3 aylık staj sürem benim için kayıp değil çok büyük kazançlar sağladı. Bu hem kültürel hem psikolojik hem de fiziksel anlamda bana katkı sağladı.

Erasmus+ staj programıyla yabancı dilinde bir ilerleme kaydettin mi?

Makedonya’da çoğunlukla Türkçe ve Makedonca konuşulduğu için çok büyük bir ilerleme kaydedemedim. Ancak konuşma ve tanışma fırsatı bulduğum İngilizce bilen arkadaşlarla konuşmak yabancı dilimi geliştirdi diyebilirim.

Bundan sonrası için planın nedir?

Yüksek lisans yaparsam yine Erasmus+ hareketliliğinden faydalanmak istiyorum. Diğer yurt dışı fırsatlarını öğrenme şansım oldu. Bundan sonrası için de yapacağım şey önüme çıkan fırsatları olumlu yönde değerlendirmek olacak.

Erasmus+ programına katılmak isteyen bireylere vermek istediğin bir tavsiye var mı?

Tabii ki var. Erasmus+ hareketliliğine katılmak isteyen arkadaşlar kendilerini sonuna kadar zorlasınlar. Hiçbir şekilde çekince duymasınlar, nasıl yaparım diye düşünmesinler. Bir şekilde başlayınca sonu geliyor. Evet, zorlu süreçler oluyor ancak olayları çözümledikçe başa çıkabileceğinizin farkına varıyorsunuz. Hiç düşünmeden, korkuya kapılmadan, tereddüt etmeden gidin. Gittiğiniz zaman da insanlarla iletişime geçin, farklı kültürler tanıyın. Ne kadar çok insan o kadar çok farklı şey diye düşünüyorum. Bazen farklı yerler gezdiğiniz zaman kültürel anlamda kazancınız oluyor ancak gezdiğiniz yerlerde farklı insanlarla tanıştığınız zaman bu, bireye çok fazla şey katıyor. Ben bunun bilincinde olarak gittiğim için gittiğim her ülkede insanlarla biraz daha vakit geçirmek oranın kültürünü onlardan öğrenmek istedim. İnternette bunların hemen hepsi yazıyor ama oradaki insanlarla birebir iletişim kurmak çok daha fazla şey katıyor insana.