Essen Gezim

Essen Gezim
Photo by Peter Heinsius / Unsplash

Merhaba. Bu yazımda Essen gezimden bahsedeceğim.

Öncelikle YoungTicketPlus’tan kısaca bahsedeyim. YoungTicketPlus VRR ve VRS tarifelerinin geçerli olduğu belirli bölgelerde toplu taşıma araçlarının çoğunu ek ücret ödemeden kullanabileceğiniz bir aylık veya yıllık abonelik şeklinde satılan bir bilet. Bu bilet aylık 73.90 euro’dan satılmakta. Essen’e giderken de bu biletim sayesinde ek ücret ödemeden gittim.

Wuppertal’den Essen’e ulaşım trenle yaklaşık 50 dk sürmekte. Essen’de benim ilk durağım Villa Hügel oldu.

Villa Hügel 1800’lerin sonlarında inşa edilmiş bir yapı. Gezmek ücretli. Ben Villa Hügel’i gezmek yerine hemen yakınında bulunan Baldeneysee Stauwehr yürüyüş alanına gittim. Buraya benim gibi hafta sonu gelmelisiniz. Koşu yarışı, golf, voleybol, yelken sporu gibi etkinliklerin yanı sıra mükemmel bir manzarası var ve hafta sonları Türk, Alman birçok aile buraya gelmekte. Kendi çektiğim fotoğraflardan birkaçını fikir vermesi açısından aşağıya ekliyorum;

Burada gezip, biraz temiz hava aldıktan sonra şehir merkezine geçtim. Şehrin merkezinde gezilecek birçok yer var ancak benim ilgimi çeken yerler Essen Manastırı ve Alte Sinagog’u oldu.

Essen Manastırı ilk kez 870 yılında yapılmış 946’da çıkan bir yangında tahrip olmuş. Kilisenin şuanki formu 1400’lerde yapılmış ve 1900’lerin ortalarında yeniden düzenlenmiş. Gayet etkileyici motiflerin ve heykellerin bulunduğu bir manastır. Görmenizi tavsiye ederim. Şehrin en merkezi yerinde bulunduğu için etrafını da gezerek şehrin çarşısını görebilirsiniz.

Buradan sonra Alte Sinagog’a gittim. Anladığım kadarıyla herkes giremiyor ama benim gibi siz de yalnızca gezmek istediğinizi söylerseniz içeri girmenize izin verebilirler. Sinagog’un içerisi dışının aksine gayet modern bir yapıda. Burayı da görmenizi tavsiye ederim.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.