Dresden Gezi Rehberi

Merhabalar, bu yazımda sizlere Dresden hakkında bilgi vereceğim.

Dresden, Elbe nehri üzerine kurulmuş, Çekya’ya 30 kilometre uzaklıkta bulunan bir şehirdir. Dresden 2. Dünya Savaşı’nda çok büyük tahribata ve yıkıma uğrasa da yıllar içinde yeniden inşa edilmiş ve birçok eser geri kazandırılmıştır. Gelin birlikte bu yerleri keşfedelim.

Dresden Kraliyet Sarayı ve Müzesi

Avrupa’nın en eski müzelerinden Dresden Eyalet Sanat Koleksiyonu’nu da içinde barındıran bu sarayda kralların, kraliçelerin ve genel olarak saray halkının kullandığı birçok eseri görebilirsiniz. Bu koleksiyonda altın, gümüş ve mücevher kaplı bir sürü eser görme şansınız bulunmakta. Bunların yanı sıra tarih boyunca kullanılan silahların, mühür ve madalyaların sergilendiği koleksiyonlar da mevcut. Ayrıca Osmanlı eserlerinin de bulunduğu bir ‘Türk Bölmesi’ mevcut.

Dresden Frauenkirche

2. Dünya savaşında hasar görmüş olsa da 2005’te tamamen restore edilmiş. Kilisenin iç kısmı Barok mimarisi ile yapılmış altın kaplı işlemelerle dolu. Ayrıca kubbenin üst kısmına asansör ile çıkıp şehir manzarasını izleyebilirsiniz.

Zwinger

18. yüzyıla ait Barok mimarinin en güzel örneklerinden biri sayılan bu yapı ve çevresindeki bahçeleri gezerken kendinizi adeta bir peri masalındaymış gibi hissedeceksiniz. Bunun dışında Dresden Eyalet Sanat Koleksiyonu’nun küçük bir kısmı, porselen koleksiyonu ve matematik ve fizik ile alakalı aletler de burada sergilenmekte.

Grosser Garten

1676 yılında yapılan bu park Barok mimarisinin Almanya’daki ilk örneklerinden biri. Parkta ayrıca 1500 farklı hayvan türünün bulunduğu Dresden hayvanat bahçesi ile 10.000 tür bitkinin bulunduğu ve coğrafi konumuna göre düzenlenmiş Dresden Botanik Bahçesi mevcut. Parkı ayrıca mini bir tren sistemi ile de gezebilirsiniz.

Dresden Ulaşım Müzesi

Bu müzede ulaşımda kullanılan her çeşit aracı görebilirsiniz; motosikletler, uçaklar, deniz araçları buhar makineleri görebileceğiniz şeylerden birkaçı.  Ayrıca 1000 yıllık denizcilik tarihini de inceleyebilir, gemilerin yapılışları ve yaşam koşulları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Dresden Kulturplast

Bildiğimiz üzere 2. Dünya Savaşı’nın ardından Almanya, Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılıyor. Dresden Doğu Almanya’da kaldığı için haliyle Sovyet mimarisinden de esintiler kalmış. 1969’da açılan ‘Sosyalist Kültür Evi’ bunlardan en belirgini diyebiliriz. Bu binada Doğu Almanya döneminden çizimler ve tasarımlar görebilirsiniz.

 

Vaktinizi ayırdığınız içim çok teşekkür ederim, bir dahaki yazımda görüşmek üzere.