Bulgaristan - Kırcaali Gezi Rehberi

Gezdiğim yerleri çevreme anlatmak, deneyimlediğim şeyleri paylaşmak benim için hep çok keyif verici bir aktiviteydi. Bu sebeple bugünkü yazımda da bir başka seyahat ettiğim yer olan Bulgaristan’ın Kırcaali bölgesini sizinle paylaşıyor olacağım.

Eski bir inanışa göre tanrı dünyayı yarattığında tüm toprak parçaları bitti, Bulgaristan için ise yer kalmadı. Bunun sonucunda tanrı kendilerine cennetten bir parça vermeye karar verdi. Bu inanışın çıkış noktası ise Bulgaristan’ın doğal güzellikleri. Rodoplar’ı da bünyesinde barındıran bu ülke bana sorarsanız yeşile doyabileceğiniz nadide yerlerden biri.

Bugün bahsedeceğim şehir ise tarihe ilgisi olan ya da olmayan çoğu insanın bildiği bir bölge. Bulgaristan Türklerinin büyük bir çoğunluğunun göç ettiği ve çocukluklarını geçirdiği bu şehirde ise yapılabilecek birçok aktivite var.

Restoran Emona

Kırcaali’nin yazovir olarak bilinen barajının kenarında bulunan bu restoran eski bir geminin içinde. Balık yemekleri ile ünlü olan bu yerde oturup keyifli vakit geçirebileceğiniz gibi aynı zamanda barajın mükemmel manzarasını da izleyebilirsiniz. Bulgaristan’ın genel olarak yeme-içme yönünden ucuz bir ülke olma sebebi ile lüks sayılabilecek bu yerde fazlasıyla uygun fiyatlı olarak mükemmel bir akşam geçireceğinize eminim.

Bulgaristan Gezi Pasaportu

Bulgaristan’ın müzelerinin içinde satılan bu pasaport bana sorarsanız en harika turistik anılardan biri. Pasaportu bir kere edindikten sonra tüm müzelerde müzeye ait sayfaya damga vurdurabilirsiniz. Dilerseniz oraya ait çıkartmayı alıp pasaportunuza da yapıştırabilirsiniz.

Not: Resimde gördüğünüz şey Bulgaristan gezi pasaportunun bir örneği. Üstünde ise gezilebilecek 100 yer anlamına gelen bir yazı var.

Perperikon

Antik kentlere ilgisi olanları buraya alalım! Eski bir tarihi yerleşim yeri olan Perperikon’un Tunç çağından kaldığına inanılıyor. Kocaman bir alana kurulu bu arkeolojik alan geçmiş yaşam ile ilgili size güzel ipuçları verecek. Bahsi geçen yerde ilk yaşam kalıntıları M.Ö 5000 yılına dayanmakta. Aslına bakarsanız bu onu birçok antik kentten daha eski yapıyor. Ünlü din adamları buranın çok büyük bir enerjisi olduğunu ve gidenin bu enerjiyi hissettiğini söylüyor. Ben hissedemedim ama olur da bir gün yolunuz düşer ve bu enerjiyi hissederseniz mutlaka bana haber verin 😊

Şeytan Köprüsü

Kırcaali yakınlarındaki bu köprü eski Osmanlı dönemi eserlerinden biri. Arda Nehri üzerinde bulunan bu köprü 1.Selim döneminde yapılmış. Yola çok uzak bir konumda bulunan köprünün adı ile ilgili bilinen iki rivayet var. İlk rivayete göre köprüden sadece şeytan geçebiliyor ki aslında önünde bulunan 5 km yolu yürümeden köprüye ulaşım olmadığını göz önünde bulundurursak bu rivayet mantıklı görünüyor. Bir diğer rivayete göre ise köprünün yansıması şeytana benziyor.

Bulgaristan’ın diğer şehirlerini anlatacağım başka yazılarda görüşmek dileği ile 😊