Almanya’da Yaşam için Kısa Almanca Rehberi – 3

Yazımızın üçüncü bölümüne hoş geldiniz,

İkinci bölümü okumadıysanız buraya tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz! 

Bu bölümde en önemli konulardan biri olan ulaşım konusunda bilgiler vermeye çalışacağım. Almanya denince akla gelen ilk ulaşım aracı kuşkusuz “der Zug”. Der Zug → Tren anlamına gelmektedir ve Almanya’da ulaşım genellikle trenler ve türevleri aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu yüzden özellikle trenlerle alakalı kelimeleri ve durumları bilmemiz çok işimize yarayacaktır.

Almanya’da farklı ulaşım servisleri vardır, bunlardan bazıları: 

S-Bahn, U-Bahn, Stadtwerk, RegionalBahn, ICE olarak geçer. Bunlar metro, bölgesel tren, tramvay ve hızlı tren olarak geçerler. Tren istasyonlarına ise Bahnhof denilmektedir. Almanya’da bütün şehirlerde bir merkez Bahnhof’u bulunur ve adı “Hauptbahnhof” dur. Genellikle şehirler Hauptbahnhof etrafında kurulur ve merkezi yerleri muhtemelen Hauptbahnhof etrafında bulabilirsiniz.

Bilet ise “Ticket” olarak geçer, eğer aylık bilet alacaksanız muhtemelen “Monatlichticket” olarak geçer. Eğer bilet satın almadan binerseniz bunun adı “Schwarzfahrt”tır ve cezası 60 Euro’dur. O yüzden mutlaka trenlere binmeden bilet alın 🙂 Alacağınız bilet eğer tek kişiyseniz “Einzelnticket” olarak geçer.

Tren biletinizi aldıktan veya trenin rezervasyonunu yaptıktan sonra, trenin kalkacağı perona gitmelisiniz. Peronlar Almanca’da Gleis olarak geçer. Hiç sevmeyeceğiniz kelimelerden birisi de  “Verspätung” :). Die Verspätung → Gecikme anlamına gelir ve muhtemelen Almanya’da bu yazıyı şaşırsanız da sıklıkla göreceksiniz. Çok fazla gecikmelere maruz kalmamanızı temenni ederek, tren içerisindeki görebileceğiniz şeylere geçmek istiyorum. İneceğiniz durağı trenlerde bulunan ekranlardan veya kapıların girişindeki küçük haritalardan takip edebilirsiniz. Durak ise “Station ya da Halt” olarak geçer. Trende duyacağınız anonslarda ise “Nächste Station veya Nächster Halt” denildikten sonra söylenen durak, bir sonraki durak anlamına gelir. Bu anonsların hemen hemen hepsinin sonunda duyabileceğiniz, “Bitte achten Sie auf den Abstand zwischen Zug und Bahnsteigkante!” cümlesi, inerken trenle peron arasındaki boşluğa dikkat edin demektir 🙂 En sonda ise ya “Ausstieg links/rechts” ya da “Ausstieg in Fahrtrichtung links/rechts” diye bir anons duyacaksınız. Bu da gidiş yönünüze göre ineceğiniz tarafın sol ya da sağ olduğunu belirtmek için olan bir anonstur 🙂 Bu anonsta “Links” → Sol , “Rechts” → Sağ anlamına gelir. Trenlerin içerisinde veya peronlardayken örneğin “S1 nach Düsseldorf Hauptbahnhof” diye bir cümle duyarsanız S1 adlı hattın Düsseldorf yönüne doğru olan treni anlamına gelir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere 🙂