Almanya’da Yaşam için Kısa Almanca Rehberi - 2

Yazımızın ikinci bölümüne hoş geldiniz,

İlk bölümü okumadıysanız buraya tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz!

Bu yazımızda Almanya’da sıklıkla duyacağınız bazı kelimelerden ve önemli yer, eşya isimlerinden ve bazı işe yarar bilgilerden elimden geldiğince sizlere bahsedeceğim.

Öncelikle Almanya ve Almanca denilince sanırım ilk bilinmesi gereken kelime “Arbeit” olacaktır 🙂 die Arbeit, iş anlamına gelir, arbeiten ise çalışmak demektir. Muhtemelen Almanya’da en yaygın kullanılan kelimelerden birisidir tahmin edebileceğiniz üzere.

Günlük hayatta en sık kullanmanız gerekecek, ihtiyacınız olabilecek kelimeler muhtemelen yeme içme, ulaşım ve iletişim alanlarında ihtiyacınız olabilecek kelimeler olacaktır.

En temel gıdadan başlamak gerekirse;

das Brot → Ekmek anlamına gelir, bir markete girdiğinizde direkt Brot görmeniz çok olası değil, çünkü birçok ekmek çeşidi var. İçinde brot kelimesi geçen ürünler ekmek çeşitleri olmakta genellikle. Türkiye’den geldiğinizde damak tadınıza yakın olan ekmekler Brötchen (küçük ekmekler) veya Baguettebrot (Baget ekmek) olabilir.

Markete gittik, alacağımız belirli şeyler var. Fakat bunları aramadan önce aramamız gereken başka bir kelime var. O da Angebot 🙂 das Angebot, indirim, fırsat anlamına gelir. Birçok yerde Angebot’lar görmeniz olasıdır, öncelikle o reyonlara bakmanız da bir Erasmus tavsiyesidir 🙂 Özellikle marketlerde son kullanma tarihi yaklaşan, et, meyve sebze gibi ürünleri 1-2 Euro gibi fiyatlara bulmanız mümkün olabiliyor. Bunlar için de bakabileceğiniz marketler Kaufland, Real, Aldi, Lidl, Edeka gibi marketler olabilir.

Not: Hemen her şehirde Türk marketleri de bulabilirsiniz, gelmişken Egetürk’ün sucuk ve salamlarından denemeniz tavsiyedir 🙂

Bir diğer önemli konu su.
das Wasser → Su anlamına gelir.

Fakat, Almanya’ya ilk kez geliyorsanız muhtemelen siz de buradaki suyun soda olduğunu içerken boğazınız yandığında fark edeceksiniz 🙂

Normal su almak için üzerinde ohne Kohlensäure , Natural, Stillwasser yazanlardan almanız gerekiyor. Classic, Medium, mit Kohlensäure gibi yazılar olanlar ise sodalı olanlardır.

Bunların dışında işinize yarayabilecek diğer market ürünleri

der Käse → Peynir
die Olive → Zeytin
die Salami → Salam
Salam konusunda ise bir sürü farklı çeşit var ve bunların bazıları domuz içerikli. Eğer domuz eti yemiyorsanız dikkat etmeniz gereken kelimeler bulunmaktadır. Wurst ve Bacon domuz içerikli olan et, salam çeşitleridir. Konusu gelmişken “Das ist mir Wurst” ise Almanlar’ın sokak dilinde, benim için fark etmez gibi bir anlama gelmektedir 🙂 Geflügel ise kümes hayvanları anlamına gelir ve genellikle hindi ve tavuk içerikli olur.

das Fleich → Et
das Hackfleisch → Kıyma
die Milch → Süt
das Ei → Yumurta
der Zucker → Şeker
das Salz → Tuz
das Obst → Meyve
das Gemüse → Sebze
das Getränk → İçecek
die Bãckerei → Fırın
die Tomate → Domates
die Kartoffel → Patates
die Trauben → Üzüm (Ohne Kern yazanlar ise çekirdeksiz üzümlerdir 🙂 )

Market listesi genel olarak bu şekilde oluşturulurken,
Einkaufen → Alışveriş yapmak
Verkaufen → Satmak
Kaufen → Satın almak anlamına gelir.

Kasaya geldiğinizde muhtemelen kasiyer size “Möchten Sie mit Kreditkarte oder Bargeld bezahlen?” diye soracaktır. Nakit mi kredi kartıyla mı ödemek istersiniz anlamında bir sorudur bu. Bar, Bargeld nakit para anlamına gelir, bezahlen ise ödemek demektir.

Markette aradığınız bir ürünün yerini sormak için ise, “Wo ist …..?” olarak sorabilirsiniz.
Daha kibar olarak sormak isterseniz ise “Entschuldigung, wissen Sie wo ……. ist?” diye sorabilirsiniz.

Örnek olarak fırını sormak istediğinizde, “Entschuldigung, wissen Sie wo die Bäckerei ist?” diye sorabilirsiniz.

Yardım isteyeceksek olduğunuz zaman ise, “Können Sie mir helfen?” → Bana yardım eder misiniz? diye sorabilirsiniz.

Tabii ki ödeme kısmında Alman usulü mü, birlikte mi ödeneceğini belli etmek için ise, ayrı ödeyecekseniz “getrennt”, birlikte ödeyecekseniz “zusammen” demelisiniz. 🙂

 

Önümüzdeki yazı ise en önemli konulardan biri olan ulaşım konusu ile olacak. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.