Almanya'da Ulaşım

Almanya'da Ulaşım
Photo by Daniel Abadia / Unsplash

Bugünkü yazımda Almanya'daki ulaşımın artıları ve eksilerinden söz edeceğim. Öncelikle buradaki en büyük kolaylık trenle Almanya'nın dört bir yanına hatta diğer ülkelere de seyahat edebiliyor olmanız. Tabi bunun bizim için eksi yönü ulaşımın biraz pahalı olması. Buraya ilk geldiğimizde 9 Euro Biletinden süresi bittiği için faydalanamamıştık. O yüzden Wuppertal'dan Neuss'a tek gidişimiz 15 Euro gibi bir paraya mal oldu. Önerim aylık bilet almanız. Biz stajyer olduğumuz için aylık Young Ticket Plus'ı 75 Euro'ya alarak Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Bochum, Dortmund, Düsseldorf, Essen ve Hollanda'nın Venlo, Nijmegen şehirlerine seyahat edebildik.

Buraya öğrenci olarak gelmez iseniz Ticket2000 ve Ticket1000 gibi biletlerden birini almanız gerekebilir ki onların fiyatı da epey tuzlu. Bu biletlerle sadece tren değil şehir içlerindeki otobüs, tramvay, sky train gibi diğer ulaşım araçlarını da sınırsız kullanabiliyorsunuz. Ayrıca herhangi bir ulaşım aracına maskesiz veya biletsiz binemiyorsunuz. İkisinin de ayrı ayrı cezaları bulunmakta. İlk geldiğimde şaşırdığım şeylerden birisi trene binerken hiçbir güvenlik kontrolünden geçmemek veya bilet kontrolü için gişelerin olmaması olmuştu. Bilet kontrolleri trenin içinde arada bir yapılıyor. Ancak biletsiz biner iseniz yakalandığınızda 60 Euro gibi bir bedel ödemek zorundasınız.

Ulaşımdan söz etmişken yollardan da bahsetmek istiyorum. Almanya'da ister yaya, ister bisikletli, isterseniz de arabayla seyahat edin, her şartta kendinizi güvende hissediyorsunuz. Yaya olarak karşıdan karşıya geçerken sağınıza solunuza bakma ihtiyacı duymuyorsunuz. Bisikletle ulaşım da çok kolay. Çünkü arabalar aranızda en az 2 metre mesafe bırakmak zorunda. Bunların dışında bisikletinizi trene koyup istediğiniz durakta inip tekrar bisikletinizle devam edebiliyorsunuz. Almanya'daki ulaşımın pozitif ve negatif yönlerinden bahsettiğim yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.