Almanya'da Toplu Taşıma

Herkese merhaba!

Almanya’ya gelmeden önce bilmeniz gereken önemli bir konu toplu taşımadır. Bu yazımda toplu taşıma araçlarını ve ulaşımın nasıl sağlandığını öğreneceksiniz.

Yaya, Bisiklet ve Scooter

Büyükşehirlerin aksine köy ve kasabalarda çoğu yere yaya olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Bisiklet kullanmayı seviyorsanız en küçük kasabalarda bile bisiklet yolları mevcuttur.

Ayrıca her yerde scooter görmeniz de mümkün. Scooterların markasına göre telefonunuza mobil uygulamasını indirip cüzi miktarlara scooter keyfi yaşayabilirsiniz.

Toplu Taşıma Araçları

Şehirlerde S-Bahn, banliyö treni olarak geçer. Metro (U-Bahn), tramvay (Straβenbahn; Güney Almanya’da Trambahn) ve otobüs gibi çeşitli toplu taşıma araçları vardır.

Bu araçlara binmeden önce istasyonlardaki bilet makinelerinden bilet almalısınız. Alışılmışın aksine tren ve tramvayda bilet okutmak için bir turnike vb. aletten geçmiyorsunuz fakat üstünde tarih ve saat olmayan tek kullanımlık biletiniz varsa araca bindiğinizde okutmanız gereken makineler bulunuyor. Bilet kontrol ekipleri kontrole çıktıklarında biletiniz veya kartınız yanınızda olmalı. Kaçak olarak binerseniz yakalandığınızda yüksek cezalar ödemek zorunda kalırsınız. Ödememeyi tercih eder ve zorluk çıkartırsanız ekipler polis çağıracak ve işiniz çok daha zor olacaktır.

İstasyonlarda seferlerin zamanı, nereye gittiği yazmaktadır. Burada işinizi kolaylaştıracak ve yerel halkın da kullandığı DB Navigator mobil uygulamasını önerebilirim. Bu uygulamada rotanızı belirleyerek, bineceğiniz platform numarasına kadar takip edip yolunuzu şaşırmadan hedefinize ulaşabilirsiniz.

Almanya’da eyaletlere özel kartlar vardır. Örneğin Düsseldorf’ta öğrenci olarak aylık 72,60€’ya abonman kart mantığı ile aynı olan Young Ticket Plus kartı alabilirsiniz. Kuzey Ren Westfalya eyaletinde VRR kartının geçerliliği bulunuyor. Tren, tramvay ve otobüs gibi araçların üzerlerinde VRR simgesini görürseniz kartınızla binebileceğiniz anlamına gelmektedir. VRR’ın benzeri VRS (Köln çevresi) gibi türleri de bulunmaktadır.

Hauptbahnhof – Merkez Tren İstasyonu

Büyük şehirlerde merkez tren istasyonu bulunur. Bunlar Hauptbahnhof olarak adlandırılırken küçük şehirlerdeki istasyonlar sadece Bahnhof olarak adlandırılır. Çok sayıda platform bulunur ve ray ağları oldukça geniştir. İstasyondaki işaretler evrenseldir ve bir başka istasyonda görebileceğiniz aynı işaretlerdir. Dolayısıyla aradığınızı kolayca bulabilirsiniz ancak yine de bir problem yaşarsanız “Information Point” adlı yerlere başvurabilirsiniz.

Haltestelle – Otobüs Durağı

Sarı-yeşil renkli “H” harfinin bulunduğu levha orasının bir otobüs durağı olduğunu belirtir. Bu duraklarda hangi otobüsün geleceği numarasıyla ve güzergahı ile birlikte yazar. Otobüslere binerken Young Ticket Plus kartınızı göstermeniz yeterlidir. Ancak başka bir kartınız varsa okutabileceğiniz aletler yine bulunmaktadır.

Uzun Seyahat

Almanya içinde başka şehirlere veya yurt dışına gitmek isterseniz tren, uçak veya otobüsle gidebilirsiniz. Erken rezervasyonla ucuza bilet kapabilirsiniz.

Şehirlerarası otobüs durakları büyük tren garlarının yakınında yer almaktadır. Uzun yollar için otobüs tercih edebilirsiniz. Otobüslere önceden internet, rahatlık gibi faktörlere dikkat etmek için bakabilirsiniz.

Trenler ile de havaalanlarına ulaşabilir ve uçakla seyahat edebilirsiniz. Aynı zamanda trenle konforlu bir şekilde çok uzun yollar gidebilirsiniz. Ancak çok uzun yollar gittiğinizde 3-4 tren değiştirmek zorunda kalabileceğinizi hatırlatmak isterim.

Bu yazımda sizlere Almanya’da toplu taşıma araçlarını ve ulaşımı nasıl sağlayabileceğinizi anlattım. Umarım herkes için faydalı olmuştur.

Okuduğunuz için teşekkürler!

Referanslar

aydıncanpolatkan

goethe.de