Almanya'da İkamet Kaydı (Anmeldung) Nedir?

Almanya'da İkamet Kaydı (Anmeldung) Nedir?

Merhaba,

Bu yazımda sizlere Almanya’ya giderken adını sıkça duyduğumuz ikamet kaydından bahsedeceğim. İkamet kaydı genel anlamıyla Almanya’dayken kalacağınız yeri Alman makamlarınca resmiyete döken ve 3 aydan fazla Almanya’da kalmak isteyenlerin yapması gereken bir işlemdir.

Anmeldung olarak da duyacağınız ikamet kaydı Almanya’ya geldiğinizde yapmanız gereken ilk bürokratik işlemlerden bir tanesi.  Ancak bu 3 aydan daha fazla Almanya’da kalmak isteyenler için geçerli. Yani vizesiz yeşil pasaport ile ya da schengen vizesi ile gelip seyahat süresini 90 günden fazla tutmayacak kişilerin ikamet kaydını yaptırmasına gerek yok.

İkamet kaydı için nereye gidilir?

İkamet kaydının Almanya’ya varıldıktan sonra bürokratik olarak yapılması gerekenler arasında ilk sıralarda olmasının sebebi ikamet kaydı işleminin iki hafta içinde yapılması gerekliliğidir. Şayet iki hafta içinde ikamet kaydınızı yaptırmazsanız ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu cezayı ödememek için öncelikle kaldığınız evin sahibinden ‘Wohnungsgeberbestätigung’ isimli evrak temin etmeniz gerekiyor. Bu evrağı temin ettikten sonra ise Almanya’da ikamet kaydı için bulunduğunuz bölgeden sorumlu olan ‘Bürgeramt’ isimli vatandaşlık ofislerine gitmeniz gerekiyor. Bu ofislere gitmeden önce internet üzerinden randevu alabilirsiniz. İnternet üzerinden randevu almak devlet dairelerindeki işinizi kolaylaştırabilir. Ancak ikamet kaydı işlemi için randevusuz bir şekilde sabah saatlerini de tercih edebilirsiniz. Sabah erken vakitte devlet dairesinde bulunursanız yoğunluğa denk gelmeden ikamet kaydınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İkamet kaydı için gerekli belgeler neler?

İkamet kaydı için devlet dairesine giderken yanınıza;

-Pasaportunuzu

– İkamet kaydı başvuru formunuzu

– Evin sahibinden alınacak onay yazısını almanız yeterli.

Bu belgelerinizle gittiğiniz devlet dairesinde ikamet kaydınızı kısa bir zamanda  ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz. Vatandaşlık bürosunun verdiği bilgiye göre Almanya’daki taşınma durumunuz, ev sahibinin vereceği evrakta onaylanmalıdır. Bu nedenle ileri tarihli bir ikamet kaydı yaptırmanız mümkün değildir. Ayrıca ev sahibinizden alacağınız ikamet kaydına dair evrakı da ev sahibinizin 2 hafta içinde vermesinin zorunlu olduğunu bilmenizde fayda var. Almanya’daki ikamet kaydınızı yaptırmazsanız, okullara kayıt olma, banka hesabı açma gibi işlemleri de gerçekleştiremeyeceğinizden dolayı Almanya’da ikamet kaydınızı mutlaka yaptırmalısınız.