ALMANYA’DA BİSİKLET KULLANIMI 2023

Almanya’da bisiklet kullanımı oldukça yaygındır ve hatta günlük hayatin ayrılmaz bir parçası olduğunu söylersek abartmış olmayız.  Sokaklarda bütün yaş guruplarını bisiklet kullanırken görmeniz mümkündür. Gencinden yaşlısına, öğrencisinden çalışanına kadar yediden yetmişe herkes tarafından kullanılabilen bu mükemmel aracın ülkeye farklı bir hava kattığına inanıyorum. Gerek spor amaçlı gerek hobi amaçlı gerekse ulaşım amaçlı kullanılabilen bisikletler şehrin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor dersek abartmış olmayız. Sokaklar dışında bazı parkurlar yayalar, scooterler, kaykaylar ve bisikletlere özeldir. Benzer şekilde trafikte de bisikletlilere rastlamak oldukça normaldir. Genelde bisiklet yollarını kullanırlar ancak bisiklet yolu olmadığı yerlerde trafiğe ayrılmış yolları da kullanabilirler. Ancak sekiz yaşına kadar olan çocuklar, tam emin olmamakla birlikte 10 yaşına kadar kullanıldığı da söylenir, kaldırımlarda da bisiklet kullanabilirler. Ayni şekilde bazı trenlerde de bisikletli kullanıcıların hizmetine sunulmuş vagonlar bulunmaktadır. Bu vagonlara bisikletlerinizle binebilir ve ülke içinde dilediğiniz yere gidebilirsiniz. Yani şehrin bir ucundan bisikletinizle birlikte metroyla gidip indiğiniz yerde bisikletinizi dilediğinizce kullanmakta özgürsünüz.

Bisikletlerin kullanımı şehirlere özgü değildir. Kırsal kesimlerde ve köylerde önemli bir ulaşım aracı olmakla birlikte bazı kurallarda mevcuttur. Bisikletliler için bazı kurallar şunlardır;

  • Bisikletinizde reflektör, ön ve arka far, fren ve zil bulunmalıdır. Bu konuda daha fazla bilgi almak için “Güvenli Bisiklet Kullanmak” sayfasına bakabilirsiniz.
  • Güvenlik seviyenizi arttırmak için, binerken her zaman bir kask takmanız önerilir. Ancak, kask bisiklet kullananlar için zorunlu değildir. Dolayısıyla, siz veya çocuklarınız bisiklet kullanırken kask takmazsanız kuralları çiğnemiş olmazsınız.
  • Alkollüyseniz (1,6 promil veya daha fazla) ya da kanınızda daha az alkol varsa fakat bisikletinizi düzgün bir şekilde kullanamıyorsanız para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca sürücü ehliyetinizi kaybedebilirsiniz ve hakkınızda suç duyurusu yapılabilir.
  • Mevcut olan her yerde bisiklet şeridini kullanmalısınız. Her zaman yolun sağ tarafında gitmelisiniz. Sadece 10 yaşın altındaki çocukların kaldırımda kalmasına izin verilir.
  • Elbette küçük çocuklarınızı bisikletinizle taşıyabilirsiniz, ancak buna sadece özel bir koltuk kullanarak yapmanıza izin verilir. Alternatif olarak, bisikletin arkasına takılmış bir römork da kullanabilirsiniz.
  • Eğer arkadaşlarınızla birlikte bisiklet sürüyorsanız, art arda gitmelisiniz. Yan yana kullanmanız yasaktır.
  • Bisiklet sürerken asla cep telefonunuzu kullanmayın, önemli bir telefon görüşmesi yapmanız gerekiyorsa, bunu durup bisikletinizden indikten sonra yapın.
  • Bisiklet kullanırken çevredeki araçlara tutunmak yasaktır.
  • Hava kararır kararmaz ışıklarınızı kullanmaya başlamalısınız.

(Kaynak: https://handbookgermany.de/tr/cycling)